”När jag fick veta började jag att skaka”
Khin Win var inte någon aktivist eller hjälte. Hon var inte ens en miljökämpe i ordets egentliga mening. Hon var en burmesisk bonde med förhoppningar om ett gott liv för sig själv och sina döttrar.
Men när koppargruvan kom till hennes by hade hon och hennes grannar inget annat val än att protestera. Den 23 december 2014 sköts Khin Win ihjäl i samband med en demonstration. Sedan dess har hon blivit en symbol för landets svåra kamp mot hänsynslös exploatering.
Letpadaung Taung är en handfull bergspucklar från vilka låga kullar sträcker sig ner mot den intilliggande floden Chindwin i centrala Burma. Invånare i trakten odlar majs, bönor och solrosor och håller sig med kor och får. Khin Win växte upp här med sina föräldrar och sina syskon. Då syskonen flyttade till storstaden Mandalay blev hon kvar, däremot skickade hon sina döttrar till systern Than Nu för att de skulle lära sig möbelsnickeri och få bättre möjligheter till försörjning. Periodvis återvände de till sin mamma och hennes matlagning.
– Jag tänker alltid på mamma när jag äter tebladssallad. Hon lagade den bästa maten och älskade teblad, säger dottern Win Myaing när vi träffas Mandalay.
Internationella protester
I slutet av 90-talet rev ett kanadensiskt företag upp ett enormt dagbrott intill Khin Wins by. Verksamheten möttes av internationella protester, men under militärjuntans hårda grepp var det få som vågade höja rösten lokalt. Det ändrades då juntan inledde demokratiska reformer 2011.
LÄS MER om mördade aktivister i Brasilien
I samma veva såldes Letpadaunggruvan till ett av militärens företag. Det lät i sin tur ett dotterföretag till den kinesiska vapentillverkaren Norinco ta över driften. De första protesterna handlade just om det ägandet. På grund av västvärldens sanktioner hade Kina fått allt större inflytande och många upplevde exploateringen som samvetslös såväl som missgynnsam för det burmesiska folket. Men snart skulle miljöproblem ge upphov till ett större missnöje. Regleringar för hanteringen av gruvavfall saknades och det upprättades en fabrik för svavelsyra på området.
Infertil jord och sjuka barn
Invånare klagade på att deras jord blivit infertil och deras barn sjuka. Samtidigt utnyttjade företaget och juntan bybornas brist på organisation. De slöt avtal med enskilda byar om att köpa deras mark billigt, vilket satte press på resten av invånarna att sälja. Munkar anslöt sig till de växande demonstrationerna. Då slog polisen tillbaks med vit fosfor och massarresteringar.
2014 restes stängsel runt Khin Wins by. Den här gången var byborna beredda på att försvara sig. De beväpnade sig med slangbellor och stenar. Enligt Than Nu hade hennes syster tagit på sig uppgiften att förse demonstranterna med mat och vatten. Det var medan hon var på väg tillbaka till huset som de första skotten ljöd. Than Nu får fram ett foto på sin mobil och börjar gråta. Khin Win ligger blodig i gräset med ett stort hål i sitt huvud.
– De sköt för att skada, säger hon. När jag fick reda på vad som hänt började jag skaka i hela kroppen. Vi har anmält fallet gång på gång men de har ändå inte gjort någon utredning.
LÄS MER om situtationen för miljöaktivister i Ryssland
I dag ger byborna tempeloffer i Khin Wins namn. Många hoppas på den nya regeringen. Men även Aung San Suu Kyi har blivit bränd i Letpadaung. Under ett besök 2013 skällde bybor ut henne för att ha skrivit under en rapport som gjorde det möjligt för företaget att ostört fortsätta sin verksamhet. Hon har sedan dess blivit kraftfullare i sina ordalag. Men de som verkligen håller frågan vid liv är människor i frontlinjen som Khin Win.