2017 visar att jorden fortsätter bli varmare
År 2017 förväntas bli ännu ett av de varmaste åren som uppmätts. De första elva månaderna har ovanligt varma förhållanden observerats över jordens mark- och havsyta, enligt amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.
De senaste två åren har värmerekord slagits världen över, månad efter månad.
2015 var det då varmaste året som hade uppmätts. 2016 blev ännu varmare. Och kurvan är tydlig.
Också 2017 kommer att bli bland de tre varmaste år som någonsin uppmätts, men det är för tidigt att säga om året blir varmare än 2015.
2013-2017 är den varmaste femårsperioden sedan mätningarna började på 1800-talet.
Under november månad i år har temperaturskillnader på mer än två grader över medeltemperaturen uppmätts över norra Kanada, nordvästra Alaska, västra Asien och östra Ryssland. Över delar av Svalbard låg temperaturen i november på sex grader över medeltemperaturen. Dessutom ligger istäckets utbredning på Arktis och Antarktis nära föregående års rekordlåga nivåer. Arktiska temperaturer fortsätter att öka med dubbelt så hög hastighet som i resten av världen. Detta enligt rapporter från en rad forskningsprogram världen över, inklusive NOAA, som har publicerats på hemsidan för FN:s klimatkonvention, UNFCCC.
Långvarig trend
– Något ännu viktigare än hur individuella år rankas, är den överlag långvariga trenden av uppvärmning sedan 70-talet, och speciellt det senaste århundradet. Tillsammans med stigande temperaturer, ser vi extremare väder med enorma socioekonomiska skador som effekt, säger Omar Baddour, forskare vid meteorologiska världsorganisationen, WMO, i en intervju med UNFCCC.
Samtidigt visar sig den skenande uppvärmningen på oförutsägbara sätt. En väderstation i Utqiaġvik, norra Alaska, har inte rapporterat in data sedan slutet av 2016. Anledningen var att medeltemperaturen förändrades så snabbt i området att en algoritm med syfte att identifiera artificiella förändringar i stationens omgivning triggades. Men förändringarna var inte artificiella, utan högst verkliga.
”Fundamentalt skifte”
En annan rapport, publicerad i den vetenskapliga tidskriften the Bulletin of the American Meteorological Society, BAMS, rapporterar att de föregående årens stora klimatproblem inte hade varit möjliga utan mänsklig påverkan.
– Den här rapporten markerar ett fundamentalt skifte. I åratal har forskare känt till att människor förändrar risken för att extrema händelser inträffar. Men att vi nu ser flertalet extrema händelser samtidigt, som inte ens vore möjliga utan mänsklig påverkan, gör det väldigt tydligt att vi upplever helt nya typer av väder. För vi har skapat ett helt nytt klimat, säger Jeff Rosenfeld, chefredaktör för BAMS.
En annan organisation, the Arctic Report Card, meddelar att det inte finns några tecken på att Arktis kommer återgå till det stabila frusna tillstånd som rådde för några årtionden sedan.