Att anlägga en våtmark – så blev drömmen verklighet
Vem har väl inte fantiserat om att lämna ekorrhjulet i stan och flytta ut till en idyll på landsbygden? Paret Pensar vågade ta steget och gjorde verklighet av drömmen om ett skärgårdsliv. Men när de köpte en gammal Roslagsgård var en ansenlig del av marken helt igenväxt och fick de ett stort kärr på köpet – något som ledde till att de lite oväntat blev miljökämpar.
För drygt tre år sedan bestämde sig Anna och Johan Pensar för att lämna fastlandet. De köpte ett skärgårdshemman på en ö i Roslagen med 57 hektar mark. Paret hade länge velat ha egen djurhållning, och drömde om egna gutefår betandes utanför husknuten. Nu fanns drömmen inom räckhåll, men en detalj satte käpparna i hjulet för planen.
– Mitt i markområdet låg ett befintligt kärr, berättar Anna Pensar.
Anna och Johan fick tips från en lokal entreprenör om möjligheten att anlägga en våtmark med vattenspegel på platsen där kärret låg. Snart hade de anmält sig till en kurs om våtmarker som gavs av Länsstyrelsen i Stockholm. Där fick de lära sig om själva anläggningsprocessen, men också om vilken betydelse våtmarker har för klimatet och för den biologiska mångfalden.
Fick ekonomiskt bidrag
Efter kursen kunde de skicka in tillståndsansökan om att få anlägga våtmark och att få ekonomiskt bidrag via Landsbygdsprogrammet för projektet. Efter ett och ett halvt års väntan på beslut kom slutligen beskedet: ansökan hade beviljats. Nu kunde det äntligen börja hända saker. I september skrev Anna och Johan på avtalet med gräventreprenören, och tre månader senare var våtmarken anlagd och klar.
Ett av kraven för att få ekonomiskt stöd är att man åtar sig att underhålla våtmarken i minst fem år.
– Vi vet inte ännu vilka vattenväxter som eventuellt kommer att ta överhand, och inte heller hur mycket skötsel som kommer krävas. Det är det som är så spännande med detta projekt, säger Anna.
Hon ser fram emot våren och sommaren då naturen kommer till liv:
– Våtmarker är ju bra för den biologiska mångfalden, men vi har ännu inte hunnit se om och hur den kommer att öka, säger hon.
– Redan idag har vi fågelliv i området, men det ska bli kul att se om vi får in fler arter.
Stora grävmaskiner
Det är inte bara familjen Pensar som kan njuta av den nyanlagda våtmarken. De har fått många positiva kommentarer från de permanentboende grannarna på ön, som har kunnat följa projektet. Och öns alla fritidsboende kommer att få sig en glad överraskning när de kommer ut till sommaren.
– Våtmarken ligger mitt i hagen där gutefåren går och betar. Den kommer ligga som en vacker vattenspegel och fåren kommer kunna gå dit och dricka vatten och ha det gott, säger Anna.
På frågan om Anna har några tips till de som funderar på att anlägga våtmark, svarar hon:
– Allting tar längre tid än man tror när man har att göra med myndigheter, och det går inte att luta sig tillbaka och tro att saker händer av sig självt. Mitt tips är att man alltid ska ligga steget före, hålla i taktpinnen själv, och se till att ha en nära dialog med länsstyrelsen och entreprenörerna som utför arbetet.
Hon funderar en stund, och sedan fortsätter hon:
– Och se till att använda stora grävmaskiner så går arbetet mycket snabbare. Så stora maskiner som möjligt!
LÄS OCKSÅ: Regeringen satsar på våtmarker – här finns pengar att söka
LÄS OCKSÅ: Nu finns det hopp för grodorna