Vattenfalls brunkol bidrar till försurning
Vattenfalls brunkolskraftverk i Tyskland har inte bara stora utsläpp av växthusgaser, de bidrar också med stora mängder försurande ämnen som släpps ut i luften. Med vind och regn förs så de sura utsläppen hit till oss i Sverige och regnar ned över våra sjöar och skogar. Vattenfalls anläggningar har dubbelt så höga svavelutsläpp som hela Sverige.
Vattenfalls fyra brunkolskraftverk i Tyskland släpper inte bara ut enorma mängder koldioxid, de är också några av Europas största källor till försurning genom utsläpp av svavel och kväveoxider. Tillsammans släpper de fyra anläggningarna ut cirka 54 000 ton svaveldioxid och 47 000 ton kväveoxider per år, enligt det tyska Naturvårdsverkets databas.
Jänschwalde, som är den största anläggningen, låg 2013 på sjätte plats bland Europas största utsläppare av kväveoxider och på plats 18 vad gäller svavel. Boxberg som är näst störst låg på plats 29 vad gäller svavelutsläpp och plats 30 vad gäller kväveoxider. Jämfört med stenkolseldning ger brunkol betydligt sämre energiutbyte och större utsläpp per producerad kilowattimme. Jämfört med naturgas är skillnaden ändå större.
LÄS MER: Ingen riskanalys för brunkolsaffären
I hela Sverige var utsläppen av svaveldioxid under 2013 nere på 27 000 ton. Vattenfalls brunkolskraftverk släpper således ut dubbelt så mycket. Utsläppen av kväveoxider låg samma år på 126 000 ton. Vattenfalls utsläpp motsvarar i det fallet således en dryg tredjedel av de totala svenska utsläppen.
Miljöpåverkan från brunkolsbrytning och dito eldning handlar således inte bara om växthusgaser, utan även om utsläpp av försurande ämnen och olika tungmetaller, exempelvis 1,6 ton kvicksilver och nästan lika mycket bly. Därtill släpps kadmium, krom, koppar och nickel ut mindre mängder.