Annons
De hjälper oljebolaget som slåss för palmoljeprodukt

Ofta skövlas regnskog för att odla oljepalm. Eld är det billigaste sättet att förbereda marken, men lågorna kan sprida sig vilt. 2015 slukade bränderna indonesisk regnskog i ett område stort som Dalarna. Koldioxidutsläppet var större än hela Japans på ett år. Foto: Jonas Gratzer

De hjälper oljebolaget som slåss för palmoljeprodukt

Den svenska PR-byrån Westander marknadsför sig som byrån som satsar på klimat och hållbar utveckling.

Nu kan Sveriges Natur berätta att byrån har uppdrag för den finska oljebolagsjätten Neste som lobbar för att kunna fortsätta använda en produkt från palmoljetillverkning i sin biodiesel.

– När vi inledde samarbetet var den här kontroversiella råvaran inte aktuell, säger Jessica Henryson, enhetschef för Westander Klimat och Energi.

 

Skribent Malin Crona

HVO, eller syntetisk diesel, är ett alternativ till diesel, som är tillverkat av förnybara råvaror. HVO släpper ut betydligt mindre växthusgaser än fossila bränslen.

Men i takt med att efterfrågan på biodiesel ökar har bristen på slaktavfall och andra råvaror lett till att tillverkarna blandar i PFAD, som uppstår vid tillverkning av palmolja.

Tillverkningen av palmolja bidrar inte bara till skövlingen av regnskogar. Många gånger far också lokalbefolkningen illa och klimatutsläppen kan till och med bli större än vid användning av fossila bränslen.

Palmolja – snart på en mack nära dig

I dag klassas PFAD som avfall i Sverige. Det gör det billigare för producenterna att använda PFAD i stället för att hitta andra alternativ.

Norge har valt att omklassificera PFAD till biprodukt, eftersom tillverkningen släpper ut mer koldioxid än vad som tidigare varit känt.

Ny klassificering av PFAD

Svenska politiker diskuterar nu att gå samma väg. Det skulle göra det betydligt dyrare för de tillverkare som säljer HVO i Sverige att använda PFAD och ge ekonomiska incitament att påskynda produktionen av mer hållbara alternativ.

Det avslöjade Sveriges Natur tidigare i dag:

Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel

Ska påverka politiker

Nu kan Sveriges Natur avslöja att PR-byrån Westander har uppdrag för den finska oljebolagsjätten Neste som vill stoppa regeringens förslag.

Enligt flera oberoende källor till Sveriges Natur arbetar Westander för att försöka påverka svenska beslutsfattare att inte klassa PFAD som avfall.

På sin hemsida lyfter Westander fram att de är den ”snälla PR-byrån” som tar uppdrag de själva sympatiserar med. Så sent som i april startades en särskild avdelning för hållbarhetskommunikation, Westander Hållbarhet. Förra veckan fick Westander utmärkelsen Årets Byrå för sjätte året i rad.

Westander vill inte bekräfta att samarbetet med Neste handlar om att driva påverkansarbete för PFAD.

På sin hemsida skriver Westander att ”Samarbetet avser i första hand publicitet och påverkan för att främja det förnybara drivmedlet HVO.”

–  Vi vill inte gå in på detaljer i enskilda samarbeten. Vi redovisar inte enskilda aktiviteter i ett specifikt samarbete och kommenterar inte andras spekulationer. Det jag kan säga om samarbetet med Neste är att när vi inledde samarbetet var den här kontroversiella råvaran inte aktuell.

Var går gränsen för när ni inte längre kan samarbeta med en kund?

– Vi gör en samlad bedömning. Vi omprövar löpande allt vi gör, hur utvecklingen ser ut, vad de erbjuder för produkter och vad vår roll är i samarbetet.

När väljer ni att sluta arbeta med en kund?

– Det händer regelbundet att vi tackar nej att inleda ett samarbete. Det är sällan det blir tvära vändningar. Det kan hända om vi har olika uppdragsgivare som vill gå olika håll.

Neste, där finska staten är majoritetsägare, är nästan helt dominerande på den svenska marknaden. När de inte längre kan erbjuda biodiesel utan PFAD blir det också svårt för deras kunder och återförsäljare att erbjuda andra alternativ.

En annan av Westanders kunder är företaget Avantherm, som utvecklar alternativ till fossila bränslen. Avantherm säljer också HVO. Men eftersom den kommer från Neste kan Avantherm inte erbjuda sina kunder HVO utan PFAD, även när efterfrågan finns.

Vad händer när uppdragen krockar?

– Om det uppstår en intressekonflikt har vi en öppen dialog med berörda uppdragsgivare. Ofta landar vi i att vi hittar en lösning.

Enskilda konsulter hos er har ju också möjlighet att tacka nej till ett uppdrag. Har det hänt i det här fallet?

– Nej, det har inte varit aktuellt. Det är samma arbetsgrupp som när samarbetet inleddes.

Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X