Annons
EU-parlamentet kan stoppa palmolja i biodiesel

Efterfrågan på palmolja ökar, i Europa främst för biodrivmedel till bilar.

EU-parlamentet kan stoppa palmolja i biodiesel

I morgon kan EU-parlamentet rösta för ett stopp för palmoljebaserad biodiesel i hela EU. Men flera länder, däribland Indonesien, Malaysia och Colombia, hotar med stämning om förslaget skulle bli lagstiftning.

Sveriges Natur har tidigare rapporterat om hur importerad palmoljederivatet PFAD håller på att ta över marknaden för biodiesel i Sverige och EU. Mellan 2010 och 2014 stod palmolja till biodiesel för nästan hälften av all import av palmolja till EU. Siffran ökar nu när unionen siktar på att 10 procent av allt bränsle ska bli förnybart för att uppfylla klimatmålen.

Samtidigt visar flera rapporter att palmoljebaserad biodiesel kan vara värre för klimatet än fossil diesel. De hållbarhetscertifieringar som finns har också visat sig fungera dåligt, bland annat kunde Sveriges Natur avslöja hur frukter som skördats från illegala oljepalmer inne i en nationalpark fraktades till den finska biodieseljättens leverantörer.

Läs mer om Sveriges Naturs avslöjande

Det förslag som EU-parlamentet tar ställning till under tisdagen kan bli början till slutet för palmolja och PFAD i biodiesel. Förslaget, som är ett så kallat initiativbetänkande uppmanar kommissionen att vidta åtgärder för att all palmolja i biodiesel ska kunna utfasas till 2020.

Förslaget har antagits av miljöutskottet och chanserna att EU-parlamentet röstar ja under tisdagen bedöms som goda. Men EU-parlamentet har ingen lagstiftande makt. Därför blir beslutet inte lagligt bindande, bara en stark signal inför kommissionens fortsatta arbete.

Men starka ekonomiska intressen utmanas av ett stopp. I ett brev, som klimatnyhetssajten ClimateHome har tagit del av, varnar sju palmoljeproducerande länder för konsekvenserna om stopp för palmolja i biodiesel blir lagstiftning. De skriver att det skulle bryta mot Världshandelsorganisationen WTO:s regler och att en stämning kan bli aktuell.

Läs mer om brevet från palmoljeproducenterna

I Sverige har klimatminister Isabella Lövin sagt att palmolja och palmoljederivat i biodiesel bör undvikas när bensinbolagen ska bli tvungna att blanda in mer förnybart bränsle på mackarna framöver. Därför ska skattereglerna ses över och hållbarhetskriterier införas. Det är dock fortfarande oklart hur de nya svenska reglerna harmoniserar med EU:s regelverk. Om EU förbjuder palmolja och palmoljederivatet PFAD i biodiesel skulle det troligen underlätta för regeringen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X