”Hela världen håller andan”
Johanna Sandahl i blå kavaj och vit t-shirt.

"Det är en sorg om USA skulle ta ett så gigantiskt kliv tillbaka", säger Johanna Sandahl, Svenska Naturskyddsföreningens ordförande om att USA kan lämna Parisavtalet.

”Hela världen håller andan”

Under onsdagseftermiddagen kom uppgifter från flera amerikanska medier att USAs president Donald Trump beslutat sig för att USA ska dra sig ur klimatsamarbetet i Parisavtalet.

 

Skribent Malin Crona

Själv twittrade Donald Trump under eftermiddagen att han kommer att tillkännage sitt beslut om Parisavtalet inom några dagar.

– Hela världen håller andan, säger Johanna Sandahl, som är ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen.

Vissa källor har enligt amerikanska medier uppgett att USA kanske är berett att lämna hela klimatkonventionen, det vill säga ramen för hela det övergripande internationella klimatsamarbetet.

– Det skulle i så fall vara ett väldigt starkt ställningstagande mot hela FN. Det är bara Syrien och Nicaragua som står utanför. Det är oklart om USA vill det, då förlorar man all möjlighet att påverka, säger Johanna Sandahl.

Det finns också en risk att USA vill omförhandla Parisavtalet. Om landet får med sig andra länder kan det bli svagare än det är i dag, menar hon.

Men det mest troliga är att Donald Trumps besked senare i veckan kommer att handla om att USA lämnar Parisavtalet, som reglerar detaljerna för hur överenskommelserna i klimatkonventionen ska uppnås.

– Det är jätteallvarligt och bakåtsträvande. Det är tydligt att resten av världen är hängiven detta avtal, inte minst Kina och Indien. Man stoppar investeringar i kolkraftverk. Och marknaden talar sitt tydliga språk. Kolkraft är inte framtiden.

Är det förvånande om USA lämnar Parisavtalet?

–Nej, det är inte på något sätt överraskande. Det är en logisk följd av vad han drev under valrörelsen och alla saker han gjort hittills. Han har dragit in på FN-stöd och aviserat satsningar på kol och olja. Det här är mer en manifestering av det han redan har sagt och gjort. Han har redan bidragit så mycket han kan till att skapa en signal att ”det här är inget viktigt”. En stor skada är redan skedd.

Vad innebär det för världens framtid om USA drar sig ur Parisavtalet?
– Det är självklart en allvarlig signal. USA som är världens näst största utsläppsland, kommer inte att anstränga sig för att minska utsläppen. USA kommer att släppa ut mer växthusgaser än landet skulle göra annars.

Vad kan omvärlden göra?

– Om USA lämnar avtalet är det jätteviktigt att andra länder kliver fram och tar på sig ledartröjan. Kina har redan tagit en sådan roll och kanske till och med blir sporrade om det blir så. Sverige håller fanan högt och jag tror att Sverige kan få en viktig roll, precis som när Bush inte ville gå med på Kyotoprotokollet. Då gjorde Sverige ett starkt arbete att stärka upp så att andra länder stannade kvar och inte lämnade bara för att USA gör det.

Vad kan jag som enskild person göra om USA lämnar Parisavtalet?

– Deppa inte ihop! Det sker samtidigt mycket positivt. Många bidrar i det lilla till att göra det mesta de kan för att minska sina utsläpp; allt ifrån att äta mindre kött till att flyga mindre och det är väldigt viktiga åtgärder att fortsätta med.

Vad kan föreningar som Naturskyddsföreningen och andra ideella organisationer göra?

– Civilsamhället tycker det här är upprörande. Det är en sorg om USA skulle ta ett så gigantiskt kliv tillbaka. Men det här är inte något som hela amerikanska folket står bakom. Det finns en stark opinion i USA. Miljöorganisationer i USA behöver allt stöd från sina systerorganisationer i världen, så nu måste vi kroka arm med våra vänner på andra sidan Atlanten.

Betyder det att det är kört för klimatet nu, om det blir så här?

– Nej, det gör det inte! Uppförsbacken blir lite brantare, men det är inte kört och det hänger ihop med att marknaden talar sitt tydliga språk och att andra länder är väldigt beslutsamma i att det här behöver fixas.

Kan det komma någonting positivt ur det här? 

– Beslut som är så otroligt bakåtsträvande och uppseendeväckande kan få igång människor. Det kan skapa en känsla av att ”Nu räcker det!” En gemensam fiende kan få igång människor på ett sätt som inte hade skett annars. Man ska inte heller underskatta marknadskrafterna och att utvecklingen ser ut som den gör. Det är helt tydligt att kolkraften hör till gårdagen. Det är inte den framtida energikällan. Så är det bara.

LÄS MER: Analys: Är spelet över för klimatet nu? 

LÄS MER: Så hoppas miljörörelsen kunna kringgå Trump

LÄS MER: Trump kan inte stoppa engagemanget

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X