Annons
Lobbyförslag delade politiska grupper

I ett historiskt beslut röstade EU-parlamentet för ökad transparens för lobbying. FOTO: Philippe Buissin/EP

Lobbyförslag delade politiska grupper

En förändring som beskrivs som historisk gör det tvingande för ansvariga parlamentariker att redovisa sina möten med intresseorganisationer. Men godkännandet hängde på en skör tråd.

Med fyra rösters marginal lyckades förespråkarna nå den kvalificerade majoritet som krävdes för att mer öppenhetskrav framöver ska ställas på ledande EU-parlamentariker.

LÄS MER: Strid om ökad öppenhet för lobbying i EU

De nya interna arbetsreglerna ställer nämligen krav på att alla parlamentariker som är utskottsordförande eller ledande förhandlare för sin grupp eller hela parlamentet ska redovisa bokade möten öppet framöver.

Den snäva marginalen tyder på att flera parlamentariker inte följde den utlagda grupplinjen. Men resultatet går inte att följa upp, eftersom omröstningen genomfördes anonymiserat på begäran av den största partigruppen EPP.

Cecilia Wikström, som är en av de ledande parlamentarikerna i den liberala gruppen Alde, berättar att frågan varit kontroversiell i den egna gruppen.
– Jag är helt för att man ska vara öppen för vad man håller på med. Men på vilket sätt det ska gå till, det kan man diskutera, säger Wikström till Sveriges Natur.

Splittring även kring Metoo-regler

I gruppen har det bland annat förts fram argument om att det kan vara utrikespolitiskt väldigt känsliga frågor som avhandlas i mötena.
– För en del som framför allt jobbar i Latinamerika och har agerat som aktivister, vi har många sådana i vår grupp, så menar de att det skulle vara väldigt farligt att hänga ut att personer som exempelvis står på en dödslista om de möter dem.

Gruppens ansvariga parlamentariker förordare att de skulle rösta emot förslaget. Men Wikström påpekar att gruppen var väldigt splittrad, både i transparensfrågorna, men också i andra frågor.
– I ett annat ändringsförslag föreslogs det att alla måste gå en kurs i vad som är sexuella trakasserier, och hur man motverkar det. Och där blev det ett jäkla hallå. Det blev väldig splittring mellan alla kvinnor och män, där gubbarna tyckte att ”bara man är uppfostrad av en mamma och pappa så vet man att man inte ska göra såna här grejer”, medans alla kvinnor vet att det inte finns en enda kvinna som har levt sitt liv utan att bli utsatt för oönskade inviter och annat sånt. Så det finns ingen egentlig grupplinje.

Den liberala gruppen har ju ändå uttalat att de ska kämpa för mer transparens, ändå blir det splitting igen i det här fallet. Blir det inte skenheligt för gruppen att säga att det ska vara mer transparens då?

– Jag tror att det finns fördelar och nackdelar med allting. Och det är väl till sist slutligen så att man måste väga samman och bedöma vilka som övervägar. Men jag tror även att alla kommer att hitta sätt att ha till exempel sådana här utrikespolitiskt känsliga, eller till och med farliga möten, utanför kalendern. Och då vet jag inte vad man har vunnit på det hela egentligen.

Resultatet i splittringen blev tydligt. Reglerna som ställer krav på ett stärkt arbete mot sexuella trakasserier föll, medans transparensreglerna gick igenom med en svag majoritet. Det gällde även ett förslag som uppmuntrar parlamentariker att redovisa sina utgifter i de så kallade kontorspengarna, en fråga som bland annat uppmärksammats i Svenska Dagbladets kampanj #visakvitton.

” Trodde vi hade förlorat”

Max Andersson.

Max Andersson, som drivit på för förändringarna av transparensreglerna, är väldigt nöjd när Sveriges Natur når honom på telefon.

– Jag visste att vi skulle vinna frågan om kontorspengarna. Men jag trodde att vi hade förlorat frågan om intresseorganisationerna när jag gick in i plenum. Men så vann vi.

För en av påtryckningsgrupperna som efterfrågat förändringen, Transparency International, innebär detta en stor seger. Framför allt skickar det en viktig signal i frågan om det ska komma till ett obligatoriskt register för alla de, minst 30 000, lobbyister som påverkar lagstiftningsarbetet i Bryssel. Kommissionen vill förvisso att parlamentat skulle gå längre, eftersom de själva gjort det, men Max Andersson tror att torsdagens beslut kan få igång förhandlingarna som gått i stå den senaste tiden.

– Jag vet att det är ett möte inbokat nästa vecka, och nu kommer det inte att ställas in i alla fall, säger Max Andersson.

Svängdörrsregler nästa fråga

En framtida fråga som Andersson nu vill jobba vidare med är att få till ”svängdörrs”-regler i EU-parlamentet, som förhindrar parlamentariker från att kunna byta jobb direkt efter sitt parlamentarikersuppdrag och gå till någon av de främsta intressena på de områden de är insatta i.
– Det kommer nog ta några år till, men det är det värt.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X