Matrester blir nya bildäck

I framtiden kan vi köra på äggskal och tomatskal. Foto: Getty Images

Matrester blir nya bildäck

Forskare från Ohio State University har tagit fram en metod som gör det möjligt att använda matrester vid tillverkning av bildäck. Detta kan minska behovet av olja vid tillverkningen av bildäck i framtiden.

Enligt en artikel i tidningen Ny Teknik indikerar ny forskning att matrester kan ersätta fyllnadsmedlet kimrök, ett finmalet kolpulver, som vanligtvis produceras från olja. Utvecklingen av elbilar har gått snabbt de senaste åren, men däck har fortfarande varit beroende av fossil råvara.

Kimrök är i praktiken sot och tillverkas vanligtvis från fossila källor, som kol, olja, och naturgas. Innan industrialiseringen användes det som pigment i målarfärg och då framställdes det av trä, olja, eller vax.

Det alternativa materialet har till och med visat sig fungera bättre än kimrök.

– Däcksindustrin växer snabbt och vi behöver inte bara mer naturgummi, vi behöver även mer fyllnadsmedel. Antalet däck som produceras ökar, så all kimrök som kan tillverkas går åt. Det finns inte längre något överflöd, säger Katarina Cornish i en kommentar på Ohio State Universitys sajt.

Istället för att använda sig av fossila källor till fyllnadsmedlet använder Katarina Cornish i stället äggskal och tomatskal. Produktionen av det nya materialet kommer inte att förlita sig på matrester från hushåll, utan rester från industrin. Ägg används mycket inom livsmedelsindustrin vid produktion av en lång rad matprodukter. Äggskalen som blir över kan vara ett problem för producenterna att bli av med. Även tomat används mycket inom livsmedelsindustrin, och många tomatprodukter finns att köpa utan tomatskal.

Anledningen att just äggskal och tomatskal lämpar sig så bra som fyllnadsmedel i däck är dels äggskalets porösa struktur, och tomatskalets stabilitet. Äggskalets porösitet gör att det får en stor kontaktyta med gummit i däcket och tomatskalet temperaturtåliga egenskaper gör att materialet blir motståndskraftigt. De alternativa råvarorna ger dessutom ett däck som är brunrött istället för svart.

Läs mer hos Ny Teknik

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X