Nytt giftigt ämne misstänks ersätta förbjudet ämne i kvitton
Ett giftigt ämne i kvitton misstänks ha bytts ut mot ett annat. När det hormonstörande ämnet Bisfenol A förbjuds av EU ökar i stället användningen av Bisfenol S. Ett ämne som misstänks ha liknande hälsoskadliga effekter på människor.
Det hormonstörande ämnet Bisfenol A förekommer exempelvis i så kallat termopapper, som används till biljetter och kassakvitton. För att skydda bland andra gravida kvinnor, som i sitt yrke kommer i kontakt med kassakvitton, har EU-kommissionen beslutat förbjuda Bisfenol A i halter över 0,02 procent i termopapper. Förbudet träder i kraft den 2 januari 2020.
EUs kemikaliemyndighet, Echa, har nu studerat vilka alternativ som börjat användas istället för Bisfenol A. En marknadsundersökning som Echa gjort visar på en fördubbling av mängden Bisfenol S mellan 2016 och 2017. Detta oroar Echa, som i ett yttrande konstaterar att Bisfenol S ”misstänks ha många av samma skadliga hälsoeffekter som Bisfenol A”. Dessutom ökade även användningen av Bisfenol A under samma tidsperiod.
– Echa håller på att följa upp vad som händer och hur marknaden reagerar. Det är bekymmersamt att det verkar som om man går över till termopapper med Bisfenol S, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.
Utebliven minskning av riskerna
Echas riskbedömningskommitté förutsåg att de minskade riskerna till följd av ett förbud mot Bisfenol A skulle utebli om det ersätts med Bisfenol S, säger hon.
– Därför är man bekymrad när användningen av Bisfenol S nu ökar.
Kemikalieinspektionens budskap till aktörer på den svenska marknaden är att istället välja andra alternativ.
Men vilka är alternativen, och hur kända är de av branschen?
– Det finns termopapper som inte innehåller bisfenoler alls utan där man använder andra typer av ämnen, som exempelvis Pergafast 201. En undersökning som har några år på nacken visar att Coop, Ica med flera stora aktörer i Sverige redan har gått över till kassakvitton som är fria från Bisfenol A. Om man helt vill sluta med kvitton av termopapper finns det också andra tekniska lösningar, som e-kvitton, säger Helena Dorfh.
Kristina Volkova Hellström, sakkunnig på området miljögifter på Naturskyddsföreningen, menar att det stora problemet är att EU förbjuder ett ämne i taget. framhåller att Bisfenol S ökar snabbare än alternativen.
– Eftersom det är oklart vilka alternativen är och vad de innehåller måste hela ämnesgruppen förbjudas. Med andra ord: EU måste börja tillåta att ämnen förbjuds i grupp. Annars går industrin över till liknande ämnen när ett av dem förbjudits, och vi är snart tillbaka på ruta ett igen.
Hon tar exemplet med högflourerade ämnen, PFAS, där Sverige visat framfötterna.
– Här vill man förbjuda en stor grupp. Om det går igenom har Sverige öppnat en dörr till den möjligheten, säger Kristina Volkova Hellström.