Annons
Prylfix med finess i återbruksgallerian

Elsa Blomqvist gör gamla skor som nya med egentillverkad smorning.

Prylfix med finess i återbruksgallerian

Saker kan hålla mycket längre än du tror, med lagning och rätt vård. I Eskilstuna ställde lokala entusiaster upp med hjälp och rådgivning för att fixa grejen – årets tema på Miljövänliga veckan.

– Vi vill få fler att se värdet i sina saker. Att vårda, reparera och återanvända i stället för att bara köpa nytt. Det är både kreativt och ett bra sätt att minska miljöbelastningen, säger Edina Varnagy.

Hon och tio andra från Handla miljövänligt-gruppen i Eskilstuna Naturskyddsförening har byggt upp en tillfällig reparationsverkstad precis innanför portarna till ReTuna, Sveriges första återbruksgalleria.

Edina Varnagy.

Det är söndagsförmiddag och många Eskilstunabor är här för att botanisera i butikerna som säljer begagnade och ombyggda varor som lämnats in på återvinningscentralen strax intill. I dag kan de också få hjälp med att göra sina slitna och trasiga saker användbara igen.

I skinnverkstaden närmast ingången tvättar Elsa Blomqvist ett par välanvända läderkängor med galltvål. Sedan ska de putsas upp och få nytt liv med hjälp av en egentillverkad smorning av bivax och ekologisk rapsolja.

– Jag är van att jobba med läder eftersom jag är hästtjej. Vi brukar smörja in sadlar och annat efter varje ridpass, berättar hon.

Symaskinerna gick varma på reparationsverkstaden. Från vänster: Josefin Santurio, Marianne Selin och Edina Varnagy.

På bordet intill surrar flera symaskiner och en jeanshög väntar på lagning. Marianne Selin är pensionerad textillärare och vet precis hur det ska gå till. Hon har med sig ett par riktigt gamla jeans som hon lagat så gott som osynligt.

– Det gäller att välja rätt tråd av rätt färg. Och att följa riktningen när man syr. Inte sicksack som man lärde sig i skolan! Man förstärker med en laglapp under och syr tätt, det blir som att bygga upp tyget på nytt.

En stor reva i stretchjeans lagas.

Hon lärde sig redan som liten att allt går att ta tillvara, även små tygbitar. Till exempel i de personliga pärmfodral av tyg som var populära i hennes klasser.

Edina Varnagy ser en poäng i det personliga uttrycket.

– När man lägger ner mycket arbete i en sak är man mer rädd om den än något man köpt. Den blir något unikt som man kan vara stolt över. Många undersökningar visar att vi inte blir lyckligare av att köpa fler saker. Ändå ökar konsumtionen av varor i Sverige. Man kan säga att vi lånar resurser, från andra delar av världen, från natur och miljö och från kommande generationer.

Liselott Seger kommer in med en hackig kniv från gräsklipparen och en slö yxa. Håkan Sjöberg tar emot och börjar slipa till yxan. Mest för att hugga eller för att klyva? Frågan är viktig, vinklarna är helt olika, förklarar han.

Håkan Sjöberg vet hur en slipsten ska dras. Här hjälper han Liselott Seger med en slö yxa.

I barnhörnan visar Birgitta Arwidsson hur man skapar mobiler av toapappersrullar och äggkartonger och vid elektronikbordet lägger Christer Blomqvist och Stefan Sjöberg pannorna i djupa veck inför Fredrik Granströms trasiga brödrost.

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga veckan sedan 1990, men det här är första gången som temat handlar om att laga och vårda.

– Avfallet från vår konsumtion ökar. Vi är redan uppe i 440 kilo per person och år. Utsläppen från vår konsumtion är 10,7 ton koldioxid per person och år. Samtidigt kastar vi mängder med fullt fungerande prylar. Nu vill vi slå ett slag för att reparera i stället för att alltid köpa nytt, säger generalsekreterare Karin Lexén.

Jessica Andréason koordinerar arrangemang över hela landet. Många handlar om att peppa och skapa fixarglädje. Men kretsarna inventerar också yrkesfixare för att kunna tipsa om var man kan få hjälp: cykelreparatörer, skomakare, skräddare, mobilfixare, möbelsnickare.

– Ofta är nytillverkat av sämre kvalitet. Det kan vara värt att låta till exempel gamla möbler leva ett tag till, säger Jessica Andréason.

Läs mer om att lappa och laga kläder i intervjun med Kerstin Neumüller. Fixartips finns på webbplatsen Fixagrejen.

Vilken skruvmejsel passar? Stefan Granströms trasiga brödrost blev en utmaning för Stefan Sjöberg, Christer Blomqvist och Hugo Blomqvist.
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X