Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel
Bränsle med produkter som kommer från tillverkning av palmolja är på väg att slå ut all annan biodiesel i Sverige.
Nu arbetar Miljödepartementet med ett förslag som ska göra produkten dyrare.
Sveriges Natur har tidigare avslöjat hur biodiesel som innehåller PFAD, en fettsyra som skiljs ut under framställningen av ätbar palmolja, håller på att ta över marknaden.
HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut
Producenterna hävdar att PFAD är avfall och därför inte bidrar till ökad efterfrågan på palmolja. Kritikerna pekar på att den kommer från samma industri, med samma problem och inte bör klassas som avfall.
Som konsument är det nu svårt att hitta biodiesel utan palmoljeprodukten PFAD i Sverige. St1, Circle K och OKQ8 säljer sedan årskiftet bara biodiesel med PFAD till privatkunder. Det beror enligt mackarna på att Neste, den ledande leverantören av biobränsle, inte säljer något annat. Till och med Preem, som i somras gjorde mycket reklam sin palmoljefria biodiesel, blandar i dag in PFAD till de kunder som efterfrågar det. Förklaringen är priset.
– Vi tillverkar ca 160 000 ton från framförallt tallolja i vårt raffinaderi. Andra producenter finns i till exempel USA , men på grund av importtullarna blir det en dyrare produkt att ta in, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem.
Räknas som avfall
Anledningen till att PFAD är så billig är just därför att produkten räknas som avfall. Därmed slipper den koldioxidskatt, vilket ses som en form av statsstöd enligt EU:s regler.
Enligt vad Sveriges Natur erfar arbetar nu regeringen med att ta fram nya regler som skulle klassa om PFAD så att produkten inte längre blir lika ekonomiskt fördelaktig. Ett förslag är att vänta under våren. Liknande regler finns redan i bland annat Norge, England och i Danmark från 2018.
Därmed skulle produktionen av svenska biobränslen från till exempel skog kunna gynnas ekonomiskt. I dag har de små möjligheter att konkurrera mot PFAD.
Regeringen vill på sikt tvinga bensinbolagen att blanda ut fossila drivmedel med biobränsle.
Det här förslaget skulle garantera att det fossila bränslet inte byts ut mot produkter som uppstår vid tillverkning av palmolja.
Nya regler kan dock stöta på patrull bland producenterna. Enligt uppgift till Sveriges Natur har Neste, som ägs till 50,1 procent av finska staten, hotat att stämma Sverige med hänvisning till att EU:s hållbarhetskriterier klassar PFAD som restprodukt. Detta är dock inte något som Nestes försäljningschef Fredrick Thörnqvist vill bekräfta.
– Vi utdelar inga hot eller ger kommenterar kring vad som kan komma att ske i framtiden, säger han till Sveriges Natur.
Producenter av PFAD hävdar att produkten är miljöcertifierad och spårbar och därför inte utgör något hot mot världens regnskogar. Åtskilliga rapporter har dock visat på motsatsen. Sveriges Natur kunde avslöja hur regnskog avverkades inne i en nationalpark i samband med produktion till en av de kvarnar som stod på Nestes lista av leverantörer.
Neste sade då att man inte använder leverantören längre.
Sveriges Natur har tidigare rapporterat om effekterna av palmoljeodlingarna: