Annons
Så fixar du egen sol-el hemma
Hustak med solpaneler

I år finns nya pengar att söka för att få stöd att installera egen sol-el hemma. FOTO: Getty Images

Så fixar du egen sol-el hemma

Nu kan alla villaägare sätta upp solceller på eget tak, göra en miljöinsats och samtidigt tjäna pengar. I regeringens budget för 2018 ökar solinvesteringsstödet med 200 miljoner för att höjas ännu mer 2019.

Så här fixar du egen sol-el!

1. Soligt och skuggfritt

Först och främst behöver du solcellspaneler som monteras på taket i soligt och skuggfritt läge. Alla väderstreck utom norr funkar. Du kan hitta solkartor över många svenska kommuner på sajten svensksolenergi.se. Där kan du se var chansen är störst för solen att träffa just ditt hustak.

2. Tekniken du behöver

Tekniken hjälper gärna företag till med. Förutom solcellerna behöver du en växelriktare och en ny elmätare som håller koll på hur elen flödar åt båda hållen. Det finns flera företag som erbjuder paketlösningar för ditt nya solelsystem, som tar en till två dagar att installera. Ibland krävs bygglov, kolla med din kommun!

3. Välj vilket bidrag du vill söka

Regeringen ökar stödet för att skaffa solel från 20 till 30 procent för privatpersoner. Det betyder att du får 45 000 i stöd för en anläggning som kostar 150 000 kronor. Ansökan görs till Länsstyrelsen via Boverket.se. Ett annat alternativ är att söka ROT-avdrag för arbetskostnaderna vid installationen. Så länge installatören är registrerad hos Skatteverket kan avdraget göras direkt på fakturan.

Du måste däremot välja – du kan tyvärr inte få både solcellsstöd och ROT-avdrag.

4. Så säljer du vidare överskottselen

Elbolagen är tvungna att ta emot din överskottsel och normalt sett används samma bolag för att köpa och sälja,
vilket innebär att du kan behöva byta elleverantör. Du får betalt för strömmen du säljer till marknadspris och kan också få elcertifikatsersättning för din el, sammanlagt runt 20 öre per kWh.

5. Skattelättnaden redovisas i deklarationen

Elnätsföretaget du väljer kommer att lämna kontrolluppgifter i januari varje år om hur mycket el som matats in i och ut från ditt hus. I inkomstdeklarationen som du lämnar i maj kommer redan uppgifterna om skatte­reduktionen att finnas med. Den högsta skattereduktionen du kan få är 18 000 kronor per år.

Så det mesta sköter sig självt! Och du – samma regler gäller för ditt fritidshus.

6. Bidrag till laddstolpe

Regeringen lanserar också ett nytt ladda-hemma-stöd. Småhusägare som installerar en laddstolpe till elbil efter årsskiftet kan få bidrag för upp till hälften av kostnaden för laddstolpen och elinstallationen. Som mest kan man få 10 000 kronor i bidrag.

LÄS MER: Nytt bidrag till elcykel, ladda hemma och satsningar på solel i regeringens budget

LÄS MER: Kol fasas ut snabbare än väntat

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X