Fem steg till en smartare garderob
Genom att återanvända kläder slipper du tära på miljö och plånbok. Så här sorterar du med järnkoll.
Plötsligt slår kylan till. Eller sommarvärmen. De yngsta barnen behöver passande kläder inför en ny årstid. Storasyskonets jacka, utebrallorna och alla skorna — var är de? Hade jag inte lagt undan deras urväxta kläder? Eller gav jag dem till Stadsmissionen? Borta är de, hur som helst. Nya kläder införskaffas lite panikartat. Några veckor senare hittar jag lådan med storasyskonets alla plagg, prydligt vikta och undanstoppade på ett ”bra” ställe.
Känner du också igen dig?
— Barnfamiljer köper alldeles för mycket kläder just av det här skälet. Det är frustrerande ur ett miljöperspektiv, säger Sara Therén vid företaget Ordningsexperterna.
Men det kan bli bättre. Här är Sara Theréns fem steg till en smartare klädsortering så att du hittar grejerna i tid och slipper köpa nytt:
1. Skapa rutiner
Två lämpliga tidpunkter att sortera barnkläder är efter sommarlovet och efter påsklovet. Stoppa undan alla kläder på ett ställe. Lägger du sakerna på flera ställen hittar du kanske ett av ställena när det är dags att packa upp igen. Och när du packar upp, ta fram allt så att du ser vad du har. Dela upp i högar beroende på vilken familjemedlem sakerna passar. Gör högar av det som ska in i lådor igen.
2. Gör högar
Samtidigt med ovanstående: Gör högar av det som ska ut. Skänk bort de kläder du misstänker inte kommer att komma till användning igen eller sälj. Ofta finns lokala Facebook-grupper för köp, byt och sälj. Trasiga kläder kan du i större städer lämna till återvinningscentralen, kolla på nätet hur det ser ut i din kommun. Second hand-butiker eller klädbutiker som till exempel Myrorna och H&M tar i skrivande stund också emot textilier för återvinning.
3. Sortera i lådor
Flyttkartonger rymmer mycket och passar bra på vinden eller i källaren. Om du bor litet är det bra att förvara saker högt uppe eller långt nere, som högst upp i garderober eller under sängar. Förvaringsaspekten kan vara värd att tänka på när du skaffar säng.
4. Märk lådorna
”Barnkläder storlek 110” kan vara allt från tjocka ytterkläder till sommarkläder. När man packar tror man att man ska komma ihåg, men det gör man inte. Du kan använda märkmaskin, skriva på målartejp eller tejpa fast ett A4-papper. Det finns också särskilda etiketter som går att skanna och där du kan hålla koll på dina prylar via en app i mobilen, till exempel Quick Peek.
5. Upprätthåll
Även om du satsar på två rensningar per år behövs ändå alltid lite jobb däremellan. Ha som rutin att skänka bort det som ska bort direkt. Och hittar du något bortglömt som inte passar för årstiden, lägg det omedelbart i din förvaring. På det sättet får du inte spridda högar.