Plaster med problem

Textilier av fleece och polyester har hittills knappast betraktats som ett miljöproblem. Nu pekar forskare på risker för fiskar och musslor. Ännu ett exempel på problem från vår stora plastkonsumtion.

Fem frågor om plast

  1. Nyligen larmade forskare om att fleecekläder sprider mikroplaster i miljön – hur farligt är det?

Fleeceplagg som tvättas i maskin släpper ifrån sig mängder av små mikroplastpartiklar. De är inte farliga för människan, men de går rätt igenom reningsverken och hamnar till sist i sjöar eller havet. Fiskar och musslor kan ha svårt att skilja på om det är plankton eller plastpartiklar de får i sig. Partiklarna kan fungera som transportör av miljögifter in i näringskedjan och det finns en stark misstanke om att de kan skada djurlivet.

Detta är ett färskt larm från plasternas värld. (Fleece är gjord av polyesterftalat) Det har kommit många andra tidigare. Redan på 70-talet varnade forskare om problem med mjukgörare i plastgolv. Sedan följde larm om plaster med flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen och bisfenoler (särskilt bisfenol-A).

  1. Men vi lever ju i en värld av plast, hur ska vi bete oss för att slippa risker?

Det är mycket komplexa sammanhang bakom riskerna. En privatperson kan knappast själv navigera sig till säkerhet, men politiker och myndigheter kan göra mycket mer. Plastprodukter av olika sammansättning har släppts ut på marknaden i decennier utan minsta kontroll. Det kommer att ta decennier att få bukt med riskerna.

  1. Är all plast farlig?

Nej, polyeten och polypropen kan man inte säga mycket om. Dock är det oftast tillsatskemikalierna som är orsaken till hälso- och miljöproblem och de kan finnas i alla plaster. Man vet att plastförpackad mat är den största källan till ftalater i människor. Men det går inte att tänka sig ett liv utan plast. Plastprodukter ger oss också praktiska lösningar på en del miljöproblem.

  1. Finns det någon plast som vi absolut bör undvika?

Ja, pvc är den mest kemikalieintensiva plasten som ger föroreningar från produktion till destruktion. Undvik särskilt mjuk pvc. pvc kan dessutom ofta ersättas med annan plast.

Generellt gäller att hålla barn borta från stora kända utsläppskällor, som plastmattor av pvc och vissa möbler. Undvik att ha elektronik i barns sovrum, bäddmadrasser som är äldre (före 2004) kan innehålla nu förbjudna flamskyddsmedel. När det gäller plastleksaker är det svårare att veta vad man ska göra. För leksaker tillverkade inom eu är de farligaste ftalaterna förbjudna sedan 2007 och den 20 juli i år stärks reglerna ytterligare. Då börjar eus leksaksdirektiv att gälla. Kontrollen av leksaker utanför eu är sämre.

  1. Är inte detta ett överdrivet larm från miljörörelsen?

Miljörörelsen har haft ögonen på miljögifter i skogs- och jordbruket sedan 50-talet. På senare år har även plastsaker fått vår uppmärksamhet. Politiker börjar agera. Den svenska Kemikalieinspektionen gör mycket som är bra.

Det finns i dag forskning som visar på samband mellan tillsatskemikalier och hormonellt relaterade sjukdomar och cancrar. En ny FN-rapport talar om att kemikalier ökar dödligheten lika mycket som trafik, malaria eller aidsepidemier. Miljörörelsens roll är att driva på utvecklingen mot säkrare produkter.

Fakta: Markus Klar, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsföreningen.

 

Gore-Tex borde fått kommentera

Sveriges Natur publicerade i nummer 1/2013 artikeln ”Giftspridare”. Den handlade om perfluorerade ämnen i friluftsjackor. I texten namngavs varumärket Gore-Tex på många ställen.

Efter publiceringen har företaget Gore vänt sig till Sveriges Natur och hävdar att varumärket Gore-Tex pekas ut på ett negativt sätt. I artikeln kom inte Gore själva till tals. Företaget tycker att det hör till god journalistisk sed att en anklagad part får ge sina synpunkter. Gore vänder sig också mot att de perfluorerade ämnena från deras jackor jämförs med pcb i giftighet.

Sveriges Natur kan ge Gore rätt när det gäller utpekandet och det faktum att företaget inte fick komma till tals. Varumärket användes i artikeln som ett samlande begrepp för dessa ämnen och Gore-Tex fick därmed klä skott för en problematik som är mycket större än just produkter från detta märke. Vi ber om ursäkt.

När det gäller jämförelsen med PCB är vi inte lika säkra som Gore att läsaren ser farlighetsbedömningen som Gore gör, men vi låter Gore föra fram denna synpunkt.

läs mer om Gore-Tex miljöarbete på naturskyddsforeningen.se/sverigesnatur

Artikeln publicerades i