Annons
Än rullar Europas nattåg

Än rullar Europas nattåg

Det skymmer för Europas nattåg, men svenska Snälltåget och österrikiska ÖBB fortsätter envist med internationella sovtåg. Billigast blir det med ett tågluffarkort i fickan.

Trots att de flesta europeiska tågbolag har lagt ner sina nattåg finns det en del godbitar kvar. Som tur var har österrikiska ÖBB gått in som räddaren i nöden och trafikerar nu några av de nattågslinjer som andra har övergett.

En gång i tiden fanns direkttåg Stockholm–Paris. I dag är SJ:s utrikestrafik begränsad till ett fåtal dagtåg till våra grannländer. Men privata Snälltåget, som använder uppfräschade gammaldags tågvagnar, kör i dag Sveriges enda internationella nattågslinje, Malmö–Berlin, med anslutning från Stockholm och flera andra stationer längs linjen. Tågen går tyvärr inte året runt, men i påsk, under kristi himmelfärdshelgen och från midsommar och fram till mitten av augusti.

Väl i Berlin finns ÖBB:s nattåg till Zürich i Schweiz och dessutom ett dagtåg till Stuttgart i södra Tyskland med Locomore, som nyligen startade med hjälp av crowfunding och kör med 100 procent grön el och gamla men nyrenoverade 1970-talsvagnar.

För att fortsätta söderut hoppar du på Deutsche Bahns dagtåg Stuttgart–München, som tar två timmar, och lägger dig därefter på nattåget till Venedig eller Rom, som också trafikeras av ÖBB.

Västerut finns Thello som har ett nattåg Paris–Venedig. Nattågen från den franska huvudstaden till Barcelona och Madrid har tyvärr lagts ner, men du kan fortfarande åka med det franska nationella tågbolaget SNCF:s nattåg till Nice på Rivieran och till Irun på spansk-franska gränsen, en och en halv mil öster om San Sebastian. Och ännu kör spanska Renfe det klassiska nattåget Trenhotel Lusitania mellan Madrid och Lissabon.

Österut finns flera ännu levande nattåg. Russian Rail står i dag för Europas verkliga långlinje, Moskva–Berlin–Paris, med stiliga sovvagnar i olika komfort- och prisklasser. Och serbiska järnvägen kör sina skruttiga, skramlande 1970-talsvagnar, som inte renoverats på länge, från Ljubljana i Slovenien via Zagreb till Belgrad och sedan vidare till grekiska Thessaloniki. Bon voyage!

Läs mer om att åka tåg i Europa.

Artikeln publicerades i