Annons
Tickande miljöbomb eller hållbart för livet – Så gör du smarta läderval

Välj ekogarvat, närproducerat och giftfritt när du väljer läder. FOTO: Getty Images

Tickande miljöbomb eller hållbart för livet – Så gör du smarta läderval

Läder som garvats med krom är en tickande miljöbomb och ska slängas som farligt avfall. Men det finns alternativ.

Skribent Malin Crona

Å ena sidan ett slitstarkt material som kan hålla längre än en människas livstid om det sköts rätt, och ett sätt att ta vara på hela djuret om vi ändå ska äta kött. Å andra sidan – en miljöbov, särskilt om det garvas utomlands, fraktas långt och vi redan bestämt oss för att äta vegetariskt.

Läder är omstritt ur miljösynpunkt, men du kan steg för steg minska miljöpåverkan.

Anna-Lisa Persson är textil­expert på Sveriges Konsumenter. Här är hennes bästa tips för hur du kan tänka när det är dags för nya vinterskor till barnen, nästa väska eller jacka.

1. Sämsta valet – kromgarvat utanför EU

Det allra sämsta valet är läder som garvats med krom, särskilt om det garvats i länder utanför EU:s gränser där djur-, miljö- och arbetsmiljölagstiftningen ofta brister.

När krom som används för att garva läder kommer i kontakt med syra ombildas det till en variant av krom som är livsfarlig redan vid inandning. Därför ska du alltid slänga gammalt läder som farligt avfall! Kromgarvat läder som hamnar på deponi eller i fjärrvärme­anläggningar riskerar att
frigöra gifter vi inte vill ha i omlopp. Läder kan också innehålla andra gifter och cancerframkallande ämnen, exempelvis kadmium, bly, biocider, PFAS och formaldehyd.

2. Näst sämst – granska garveriets miljöarbete

Om du ändå vill välja kromgarvat läder – välj hellre svenskt och närproducerat och kolla upp garveriet i fråga noga, det finns garverier i Sverige som har bra reningsverk och bra arbetsmiljö. Men du kommer inte undan effekterna av krom när lädret väl ska slängas.

3. Alternativen – garvat med andra metoder

Kärt barn har många namn. Läder som garvas med andra metoder än krom kallas för vegetabiliskt/ekologiskt/naturligt garvat läder. Här används metoder som är bättre för miljön, exempelvis urin eller bark. Proceduren tar längre tid och lädret blir dyrare att tillverka. Utbudet är än så länge litet, men för den medvetne konsumenten går det att hitta alternativgarvat läder. Håll gärna utkik efter miljömärkt. Svanen och EU:s Ecolabel miljömärker läder och tar hänsyn till hela tillverkningen. Barnskor är generellt det område som kommit längst.

4. Framtiden – nya material

Om man inte vill använda läder alls utan hellre väljer tygskor kan man hålla utkik efter återvunnen plast eller ekologisk bomull, återvunnen polyester och naturgummi. Men bomull och plast håller inte lika länge som läder och plast är svårare att laga. Konstläder består oftast av syntettyg med en beläggning av polyuretan, välj miljömärkt så vet du att produktionen gått rätt till i alla led. Och undvik beläggningar av PVC!

Forskare håller också på att ta fram nya, mer slitstarka alternativ som liknar läder. Ananas, läder som odlas fram ur svamp eller tillverkas av druvskalen som blir över vid vinproduktion pekas ut som några av framtidens material. Men de produkter som finns på marknaden i dag är ännu väldigt få och det kommer att ta många år innan vi ser en storskalig produktion i nya material.

5. Bästa valet – köp begagnat!

Foto skor, handskar, väska
Det finns alternativ. FOTO: Getty Images.

Det allra bästa miljövalet är att välja begagnat, oavsett om du väljer läder eller andra alternativ. Det finns tillverkare som använder begagnat läder och spill från möbelindustrin i sina produkter. Och lokala Facebookgrupper gör det lättare än någonsin att byta, köpa och sälja kläder och skor. Läder som sköts på rätt sätt kan hålla längre än en människas livstid. Det bästa fettet för att sköta om läder är fett från djurets hjärna, vilket man kan få tag i hos jägare, om man hör till dem som väljer att äta kött och tycker att man ska ta till vara hela djuret. Men det finns förstås många alternativ – välj en produkt som är märkt med Bra Miljöval. En enkel blandning du kan göra själv är att smälta två tredjedelar bivax och en del rapsolja i mikron eller i ett vattenbad på spisen. Och tänk på att slänga den begagnade läderjackan som farligt avfall! Det kan vara extra svårt att ta reda på var och hur den har tillverkats.

Skribent Malin Crona
Artikeln publicerades i