16 kommuner kan nå Parisavtalet
Nästan varannan kommun i Sverige riskerar att spräcka den koldioxidbudget som Parisavtalet medger inom två år. Endast 16 kommuner ser ut att klara målet.
Sveriges Natur kan i dag, tillsammans med datajournalister från nyhetstjänsten Newsworthy, presentera nya, uppdaterade beräkningar på hur stort kvarvarande utsläppsutrymme alla svenska kommuner kan anses ha för att uppfylla Parisavtalet.
Budgetarna bygger på den nationella budget som forskare vid Uppsala universitet tagit fram, och har räknats om på kommunnivå av företaget Climate View för Klimatkollen.se, som flera miljöorganisationer ligger bakom.
SMHI publicerade nyligen lokala utsläppssiffror för 2020. Om man framskriver trenderna i de senaste siffrorna kommer sju kommuner spräcka budget redan inom det närmaste året året och ytterligare 120 kommuner år 2024.
Endast 16 kommuner ser ut att faktiskt kunna klara budget med nuvarande utsläppstrend, som i och för sig delvis färgas av pandemin.
Så ser du ut i din kommun
På Newsworthy.se kan du läsa mer om både hur stort kvarvarande utsläppsutrymme din kommun och och hur utsläppsutvecklingen sett ut under det senaste decenniet.
Enkla budgetar för Sveriges kommuner
Även om det inte finns någon nationellt antagen koldioxidbudget har flera kommuner och regioner på eget initiativ låtit ta fram lokala budgetar, baserade på Uppsalaforskarnas beräkningar. Och sedan i våras presenterar Klimatkollen enkla, lokala budgetar för alla Sveriges kommuner.
– Det handlar om att inte nöja sig med vad Kina eller nån annan borde göra utan vad som gäller konkret här, säger Ola Spännar, tidigare kommunikationschef för Centerpartiet, och som är en av initiativtagarna till Klimatkollen.
Kommuners budget förbrukad inom två år
Klimatkollen utgår från en budget som med 50 procents chans klarar 1,5 grader, och i de allra flesta kommuner ser budgeten ut att vara förbrukad inom några år – baserat på de senaste fem årens koldioxidutsläpp. Det trots en pandemieffekt under 2020 som är det senaste året som man har statistik från.
Samtidigt är förutsättningarna skilda för olika kommuner. I en del står stora industrier för de allra största utsläppen, medan det i de flesta kommuner är transportsektorn som dominerar.
Ola Spännar tycker att deras budgetar lett till en bra diskussion lokalt.
– Man får en diskussion om vilka som är de stora utsläppskällorna, och vad vi kan göra åt det. Varje kommun har olika förutsättningar, men genom att följa det här kan man se hur det går utifrån just sin kommuns förutsättningar. Det blir lite som handikapp i golf, säger han.
Läs också: Sveriges klimatmål hindras av industrin
Kommunerna som riskerar spräcka budget inom två år
Alingsås
Aneby
Arboga
Arvidsjaur
Askersund
Avesta
Bjurholm
Boden
Bollebygd
Borås
Borgholm
Bromölla
Degerfors
Dorotea
Eda
Emmaboda
Enköping
Eslöv
Falkenberg
Färgelanda
Filipstad
Finspång
Gällivare
Göteborg
Götene
Gotland
Grästorp
Grums
Habo
Håbo
Hallstahammar
Haparanda
Härryda
Hässleholm
Hedemora
Helsingborg
Hörby
Järfälla
Jönköping
Karlskrona
Karlstad
Kävlinge
Kil
Kiruna
Klippan
Knivsta
Kristianstad
Kumla
Kungälv
Kungsbacka
Kungsör
Landskrona
Laxå
Lekeberg
Lidingö
Lidköping
Linköping
Luleå
Malå
Markaryd
Mjölby
Mörbylånga
Mullsjö
Munkedal
Nacka
Nordmaling
Norrköping
Nybro
Nyköping
Nykvarn
Öckerö
Örkelljunga
Orsa
Orust
Osby
Oskarshamn
Oxelösund
Pajala
Partille
Perstorp
Piteå
Rättvik
Säffle
Sala
Salem
Sigtuna
Simrishamn
Sjöbo
Skellefteå
Skurup
Södertälje
Sorsele
Sotenäs
Staffanstorp
Storfors
Storuman
Strängnäs
Strömstad
Sundsvall
Svedala
Täby
Tanum
Tidaholm
Timrå
Torsås
Tranås
Tranemo
Trosa
Uddevalla
Ulricehamn
Upplands-Bro
Uppvidinge
Vaggeryd
Vallentuna
Vänersborg
Vännäs
Varberg
Värmdö
Värnamo
Vaxholm
Vellinge
Vilhelmina
Åmål
Ånge
Åsele
Älvsbyn
Österåker
Kommunerna som kan klara budget
Arjeplog
Berg
Danderyd
Härjedalen
Krokom
Ludvika
Malmö
Mönsterås
Östersund
Ragunda
Sollentuna
Solna
Stockholm
Strömsund
Vadstena
Åre