Ambitionshöjning i fokus vid COP25 i Madrid

En påminnelse om det som förhandlas om inför det att ministrarna klev upp på scenen för att hålla sina anföranden under tisdagen. Foto: Kiara Worth / IISD/ENB

Ambitionshöjning i fokus vid COP25 i Madrid

Den övergripande frågan i klimatarbetet har hittills visat sig svår att backa upp vid förhandlingarna i Madrid. Ledarna för gruppen av länder som kämpar för höjda klimatambitioner samlades under tisdagen, men saknade bland annat ett samlat EU.

Trenden är fortsatt att världen går mot en tregraders temperaturhöjning. I den mest optimistiska tolkingen av nuvarande åtaganden landar ökningen på minst 2,2 grader, troligen 2,8. Det konstaterade Climate Action Tracker under tisdagen i sin senaste översyn av rådande klimatpolitik.

Under onsdagens fästs det därför mycket hopp vid att fler länder kliver fram och utlovar högre utsläppsåtaganden i sina nationella utsläppsåtaganden under nästa år.

Läs mer: 75 länder, motsvarande 37,5 procent av de globala utsläppen, har utlovat högre mål.

Förhandlingarna går in i andra andningen i Madrid. Kanske kompromissviljan också ökar? Foto: Kiara Worth / IISD/ENB

Men även om signalerna är flera på att högre målsättningar ska utlovas, finns det oroande tecken på annat håll. Förhandlarna har hittills haft svårt att enas om huruvida det ska uppmanas att ambitiösare utsläppsplaner lämnas in nästa år när det är deadline för Parisöverenskommelsens parter att antingen uppdatera eller återigen kommunicera sina planer.

Koalition uppmanar till skärpning

Under tisdagen klev därför ”Koalitionen för hög ambition”, som samlar ledare för både utvecklingsländer och industriländer, upp på podiet i Madrid. Uppmaningen var tydlig: Nu behövs det skärpning.

– Efter nästan två veckor av förhandlingar är det tydligt att det saknas en förankring mellan vad som sägs utanför förhandlingsrummen, och det som sägs innanför dessa, sa Grenadas Simon Stiel.

Men till skillnad från tidigare år saknades en tung spelare bland gruppen, ett samlat EU. De har nämligen mycket svårt att enas kring huruvida de ska gå fram med en höjd målsättning i sitt uppdaterade utsläppslöfte, den så kallade NDC:n (nationally determined contribution), nästa år. Sveriges klimatminister  Isabella Lövin (MP) beklagar situationen.

Lövin vill få med fler EU-länder

– Det är viktigt att vi kommer framåt i EU-kretsen. Där är det viktigt att vi står bakom – tillsammans med alla andra EU-länder – att vi ska uppdatera våra NDC:er samtidigt. Annars kommer vissa småländer att springa före. Men vi behöver få med oss Polen, Ungern och Tjeckien och även Tyskland, säger Isabella Lövin till Sveriges Natur.

Den allmänna stämningen i förhandlingsrummen är inte god för tillfället, enligt Lövin.

– Det finns en oro och känsla av att vi håller på att backa tillbaka till situationen innan Parisavtalet, där man börjar passa på varandra och falla in i rollerna av utvecklingsländer och rika länder. Men vi behöver en stark politisk signal nu om att vi kommer att uppdatera och stärka NDC:erna.

Isabella Lövin vill få med Polen, Ungern, Tjeckien och Tyskland på spåret. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finns det några som tar upp den här ledartröjan då? EU är ju splittrade?

– Det är ju länderna i denna koalition som är de tydliga murbräckorna som måste jobba tillsammans för att få till starka skrivningar om höjda ambitioner. Man måste syna korten för alla som har skrivit under på Parisavtalet, de har skrivit under på att vi ska begränsa uppvärmningen till inte mer än en och en halv grad. Det kommer inte att levereras med de nuvarande löftena.

Hur synar man korten då?

– Det är ju den stora frågan. Menar man allvar eller menar man inte allvar. Vi har inte tid att tveka kring den här omställningen. Vi som är ambitiösa, vi kommer att jobba allt vad vi kan för att få människor att lätta på handbromsen och börja köra istället, säger Isabella Lövin till Sveriges Natur.

Minst utvecklade beklagar oviljan

Från Bhutans Yeshey Penjor som leder gruppen av de minst utvecklade länderna under COP25 beklagas oviljan hos många av de andra länderna i förhandlingarna.

– Våra medborgare är i ett desperat behov av ett ambitiöst utfall här i Madrid. Vi har släppt ut minst, men våra medborgare är de som lider mest av de förödande konsekvenserna av klimatförändringarna.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X