Årets tio mest lästa artiklar
Kärnkraftsanalys, skogsgranskning, framgång för hotade djur och mycket mer. Sveriges Natur listar årets mest lästa reportage 2022.
1. Myten om framtidens reaktorer
Det har talats om små reaktorer sedan 1995 och om fjärde generationens kärnkraft sedan andra världskriget. Än så länge byggs det bara i liten skala, ofta med koppling till kärnvapenprogram, men anses ändå vara lösningen på energikrisen, enligt riksdagens kärnkraftsförespråkare.
2. Striden om gruvan i Kallak
Gruvplanerna i Kallak ställer frågorna om urfolksrättigheter och miljöpåverkan på sin spets. För redan pressade samebyar blir det en exploatering för mycket. Sveriges Natur besökte Jokkmokk kort innan regeringen sade ja till att gå vidare med gruvan.
3. De släppte ut mest koldioxid 2021
Svensk industris koldioxidutsläpp ökade 2021, men nådde inte upp till de nivåer som rådde 2019. För att klara klimatmålen måste nivåerna minska snabbare. En allt större källa till koldioxidutsläpp är avfallsförbränning.
4. Rekordår för hotad vitryggig hackspett
Just nu flyger minst 60 vitryggiga hackspettar i Sverige och elva häckningar har bekräftats. Dessutom har Naturskyddsföreningens första avelsanläggning i egen regi fått en flygande start med minst en kull ungar.
5. Regeringen halverar miljöbudgeten
En tredjedel av satsningarna i nya regeringens budget går till mer fossilförbränning, samtidigt som viktiga klimatstyrmedel rullas tillbaka. De kommande tre åren mer än halveras miljöbudgeten.
6. Sveriges gröna myt
Med sina internationellt uppmärksammade och prisade foton av svenska kalhyggen sätter fotografen Marcus Westberg fokus på det svenska skogsbruket. Bakom den officiella bilden av ett hållbart skogsbruk döljer sig en mörk verklighet.
7. Trafikverket bistår tyskt bilföretag under sekretess
I vintras avslöjade Sveriges Natur att en anställd vid Trafikverket har gett råd åt drivmedelsföretaget OKQ8 och under sekretess även utfört uppdrag åt bilföretaget BMW.
8. M, KD, L och SD ger uppdrag om utbyggd kärnkraft
Minskat bistånd, minimerad reduktionsplikt, pausad översyn av vattenkraften och slopat mål om förnybar energi. Det är några av miljö- och energipunkterna som regeringen listade i Tidöavtalet.
9. Kontroversiellt med fågelfrön
Att mata fåglar med fågelfrön på vintern kan tyckas som en välgärning, men Sveriges Naturs granskning visar att det finns en mörk baksida.
10. Mysteriet i Rigabukten
Larmen duggar tätt om hur fisket kollapsar längs våra kuster. Utom på en plats. Sveriges Natur tog fiskebåten ut i Rigabukten där sillbeståndet ökat de senaste åren.