Annons
Begär tillsyn av Växjö stifts skogsförvaltning
Kyrka i skog.

Växjö stift förvaltar cirka 48 000 hektar, men enligt tre av Naturskyddsföreningens länsförbund tycks skogen överavverkas. På bilden Bergunda kyrka. Foto: Stefan Lindberg/Ikon

Begär tillsyn av Växjö stifts skogsförvaltning

Naturskyddsföreningens länsförbund i Kalmar, Jönköping och Kronoberg tycker att det finns frågetecken kring Växjö stifts skogsbruk. Nu begär skogsansvarig i Kalmars länsförbund, Per Jiborn, tillsyn av stiftets skogsförvaltning.

I februari 2025 skickade Naturskyddsföreningens tre länsförbund i Småland ett brev till Växjö stiftstyrelse. I brevet ställdes en rad frågor kring stiftets skogsbruk och förbunden önskar mer transparens och dialog om förvaltningen av kyrkans skog i området.

Stiftstyrelsens svar dröjde en månad och var kort. I svaret som Sveriges Natur fått ta del av skriver styrelsen att den lämnat ett remissvar till Svenska kyrkans skogsutredning och att Växjö stift, i väntan på att vidare beslut fattas om kyrkans skogsbruk, kommer fortsätta att förvalta sina skogar enligt nu gällande regelverk.

Stiftsstyrelsen skriver även att den är trygg med att stiftets egendomsförvaltning för en dialog med bland andra Naturskyddsföreningen i arbetet med ett hållbart skogsbruk. Enligt styrelsen ska länsförbundens brev också ha skickats till stiftets egendomsförvaltning.

Kräver tillsyn av kyrkostyrelsen

”Att den ansvariga delen av en organisation utreder sig själv, rimmar inte med vedertagna rättsprinciper. Därför överlämnar jag här en begäran om tillsyn av Växjö stifts förvaltning av sina prästlönetillgångar”, skriver Per Jiborn, skogsansvarig och kassör i Naturskyddsföreningens länsförbund i Kalmar, i sin begäran om tillsyn till kyrkostyrelsen.

Begäran skickades till kyrkostyrelsen torsdagen den 10 april. Samma dag pratade Sveriges Natur med chefen för Växjö stifts egendomsenhet, Klas Gustavsson, som sa att han sett brevet från länsförbunden men inte ville uttala sig eftersom det rör skogsutredningen och stiftsstyrelsen hänvisar till sitt remissvar.

– Det här en politisk process och jag är tjänsteman så jag har backat undan. De demokratiska processerna får mejsla fram beslut om det här, säger han.

Läs också: Misstro mot Svenska kyrkans skogsbruk

Föreslår ett mer hållbart skogsbruk

Bakgrunden till de tre länsförbundens brev till stiftstyrelsen är delvis Svenska kyrkans egen skogsutredning som föreslår en rad åtgärder för en mer hållbar förvaltning av kyrkans skogar, som enligt tidningen ATL skulle drabba bland annat Växjö stift extra hårt. I brevet framgår det också att länsförbunden ifrågasätter stiftets egen redovisning av koldioxidlagring i skogen och stiftets virkesförråd.

– Vi får inte matematiken att gå ihop, säger Per Jiborn till Sveriges Natur.

Hur menar du?

– Sedan 2012 och framåt uppger stiftet i sina årsredovisningar att 800 000 ton koldioxid har lagrats in i stiftets produktiva skogar. Det är imponerande mycket och innebär att volymen levande träd bör ha ökat med tio kubikmeter per hektar. Men stiftets egna siffror visar att ökningen har stannat vid två kubikmeter. Då undrar vi vart resterande åtta kubikmeter tagit vägen?

Varför är det viktigt att veta?

– Virkesförrådet per hektar speglar hur mycket skog som avverkas. Om volymen växande träd inte nämnvärt ökar över tio år, kan det samtidigt inte vara sant att stora mängder koldioxid lagras i skogen. Det väcker frågor om vi kan lita på vissa uppgifter i stiftets årsredovisningar. Finns det en god förklaring på detta, vill vi gärna ta del av den

Läs också: Utreder andligheten i skogsbruket

Tycks överavverka skogen

Klas Gustavsson skickar siffror för stiftets virkesuttag de senaste tio åren till Sveriges Natur. De visar ett uttag som enligt de tre länsförbundens skogsansvariga, men även flera skogskunniga personer som bland annat tidningen Dagens ETC talat med, skulle innebära att Växjö stift överavverkar sin skog.

Det är något som Klas Gustavsson har förnekat i en intervju med Dagens ETC:

– Det stämmer inte att vi har avverkat för hårt. Vi har en långsiktig plan för avverkningen. Takten varierar, nästa femårsperiod blir det en sänkning och tittar vi vidare ökar sedan uttagen i senare perioder igen.

Förväntade sig tydligare svar

Per Jiborn och de skogsansvariga i Naturskyddsföreningens länsförbund i Kalmar, Jönköping och Kronoberg hade med sitt brev till stiftstyrelsen förväntat sig tydligare svar och dialog kring stiftets årsredovisningar och förvaltning av stiftets prästlönetillgångarna (se faktaruta). Tystnaden gör nu att de har lämnat in en begäran om tillsyn.

”Läget i Smålands skogar är allvarligt. Det gäller inlagring av koldioxid, biologisk mångfald, men också skogsindustrins långsiktiga tillgång till råvara. Jag delar många av de värderingar som vägleder Svenska kyrkan, som sanning, civilkurage och transparens. Dessutom värnar både jag och kyrkan omsorgen om kommande generationer och vi är överens om att vi måste visa en större omtanke om den natur och de skogar som är grunden för vår existens. I så fall är det inte läge att sitta tyst på sin kammare”, skriver Per Jiborn i sin begäran.

Han hänvisar till kapitel 46 om Prästlönetillgångar i Svenska kyrkans kyrkoordning. Där framgår det av paragraf 5 att kyrkostyrelsen kan utföra tillsyn av ett stifts prästlönetillgångar och kräva att stiftet agerar om det finns allvarliga brister.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook