Biobränslebeslut kan öppna för mer palmolja
Energiministrarna i EU har enats kring sin linje för hur stödet till förnybara bränslen i transportsektorn ska se ut framöver. Men förslaget kritiseras för att uppmuntra till mer palmoljeimport.
Frågan om det omdiskuterade bränslets framtid i unionen har varit het under de senaste åren. Flera parallella utspel har kommit från olika parter, men det är först nu som det närmar sig ett slutligt besked kring hur palmoljan ska behandlas framöver.
Det är inom det reviderade förnybartdirektivet som reglerna avhandlas för hur olika biobränslen ska behandlas framöver, och de slutliga positionerna kring denna lagstiftning håller just nu på att formuleras.
Talloljan får fördelaktiga villkor
EU-parlamentet kommer att ta sitt beslut i mitten av januari, men energiministrarna enades i måndags kring sin ståndpunkt. Förutom att den av Sverige högt prioriterade talloljan får fördelaktiga villkor framöver i deras position, har ministrarna enats kring att förespråka en linje för grödobaserade biobränslen som nästan går tvärtemot EU-kommissionens linje. Istället för att fasa ut stödet till grödobaserade biobränslen, där palmolja ingår, vill energiministrarna att samma andel grödobaserade biobränslen ska kunna understödjas fram till år 2030 i EU-lagstiftningen. Att då särbehandla palmoljan genom ett förbud skulle troligen strida mot WTO:s handelsregler.
Samtidigt föreslår ministrarna att bränsleproducenterna i EU generellt ska se till att 14 procent av bränslet ska vara förnybart 2030, vilket inte EU-kommissionen har föreslagit. Här finns dock ett förbehåll; om medlemsländerna fasar ut stödet till de grödobaserade biobränslena behöver de inte heller nå upp till 14-procentsmålet.
Kritik från miljöorganisationer
Ministrarnas linje har lett till kritik från flera miljöorganisationer, så som Transport and Environment, som bland annat pekar på att medlemsländernas förslag kommer att leda till ökad användning av biobränslen från bland annat raps och palm, vilket till och med kan leda till högre koldioxidutsläpp än fossila alternativ om man räknar in hela livscykeln. Organisationen kritiserar även ministrarna för att stödja en bransch som slår ut matproduktion och orsakar avskogning i syd. Den bilden delar dock inte den svenska regeringen. Den vill se en politik som uppmuntrar mer inhemsk produktion av biobränslen som kan ta de sämre alternativens plats.
– Vi är fullt medvetna om oron för att vissa biobränslen kan få negativa konsekvenser för jordbruk och avskogning, speciellt i länder i syd. Men vår bild är att det går att undvika genom striktare kritierier för biobränslena, vilket vi föreslår. Samtidigt finns det många goda exempel på grödobaserade biobränslen som produceras i EU, bland annat svensk etanol, och dessa vill vi understödja. Det hade inte varit en bra signal med den andra linjen, säger Sveriges energiminister Ibrahim Baylan (S).
Avgörs i vår
Hur den slutliga EU-lagstiftningens ska se ut avgörs först i vår, efter att EU-parlamentet har tagit sin position och slutna trilogförhandlingar mellan parlamentet, ministerrådet och kommissionen har avgjort saken. I EU-parlamentet hänger flera frågor i luften, bland annat kring vilken linje som de ska ta för biobränslena framöver, vilket påverkar palmoljeimporten. Miljöutskottet har röstat för att helt fasa ut stödet till grödobaserade biobränslen till 2030, men det beklagas bland andra av Fredrick Federley (C) som har en liknande position som energiminister Ibrahim Baylan.
– Vi kommer att göra allt för att det ska bli en mer rimlig linje som går igenom i hela parlamentet, säger Federley.
Biobränsleproducenterna i EU beklagar också energiministrarnas linje, som de menar gör det alltmer osäkert vilken politik unionen kommer att ha framöver.
– Som det ser ut nu skickar parlamentet, kommissionen och ministerrådet alla olika budskap. Den enda vinnaren på den otydlighet blir då den fossila industrin.
Sveriges Natur granskar palmoljan
Palmolja – snart på en mack nära dig
HVO-diesel utan palmolja på väg att ta slut
Regeringen kan stoppa palmolja i biodiesel
Fortsatt statsstöd till palmolja i biodiesel
De hjälper bolaget som slåss för palmoljeprodukt
Alliansen försöker skjuta upp stopp för palmoljeprodukt i biodiesel
Riksdagen röstade för stopp för palmolja i biodiesel
Eu vacklar kring biobränslen