Annons
EU vacklar om biobränslen

Palmoljefabrik i Kambodja. Foto: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

EU vacklar om biobränslen

Miljöutskottet i Europaparlamentet har röstat för att fasa ut palmolja som biobränsle till 2021.

Hållningen kan dock stöta på patrull i de fortsatta förhandlingarna om uppdaterade regler för förnybar energi.

Miljöutskottet röstade för att skärpa reglerna kring vilka grödobaserade biobränslen som ska kunna räknas som hållbara. Samtidigt förespråkar de att alla som inte lever upp till kraven ska förlora stödet 2030. Men de röstade även för att fasa ut palmoljan från den gynnade delen av biobränslemarknaden i unionen år 2021.

– Det är glädjande att utskottet kräver ett stopp för användningen av palmoljan som biobränsle, kommenterade den ansvarige parlamentarikern Bas Eickhout från De gröna.

Utskottet röstade med knapp majoritet

Men det var med nöd och näppe som den ansvariga parlamentarikern fick igenom sin linje under måndagskvällen. 33 röstade för och 29 röstade emot positionen, som nu ska vägas ihop med andra utskotts linjer innan parlamentet slutligen enas. En av parlamentarikerna som gick emot sin egen grupp och inte ställde sig bakom förslagen var Jytte Guteland (S).
– Jag la ner min röst eftersom jag tycker att det fanns för många brister i förslaget, bland annat kring synen på grödobaserade biobränslen. Detsamma gäller även palmoljan, där jag hoppas vi kan få till en skarpare formulering i hela parlamentet.

Det finns en politiskt samsyn i EU-parlamentet kring att fasa ut palmoljan, men inte kring vägen att nå dit rent lagtekniskt. Sedan tidigare har parlamentet i ett icke-bindande uttalande röstat för en utfasning men det är först nu som de har ett lagförslag på bordet. Det är också oklart om miljöutskottets formulering skulle stöta på patrull hos världshandelsorganisationen WTO om den blir lag. Tidigare har Malaysia och Indonesien hotat med att dra EU inför WTO-rätten, då de ansett att unionens föreslagna åtgärder varit diskriminerande.

LÄS MER: Parlamentet röstar för att fasa ut palmolja

Christofer Fjellner, moderat ledamot i handels- och miljöutskottet, är kritisk till den föreslagna vägen.
– Jag tycker hellre att man skulle skärpt utsläppskraven och därigenom komma åt den fula palmoljan.

Några som också ställer sig frågande är miljöorganisationen Transport & Enviroment.

– Enligt vår analys av ett annat bränsle, oljesand, så skulle det vara möjligt att inom WTO-reglerna kunna hänvisa till vissa miljö- och klimatkriterier för att kunna stoppa användningen. Men huruvida miljöutskottets formuleringar om palmolja är tillräckliga för detta vet jag inte, säger Laura Buffet vid miljöorganisationen.
– Det är även så att det generellt inte löser problemet med palmoljan om man fasar ut det ur biobränslesektorn. Hela marknaden av vegetariska oljor hänger ihop, och enligt analyser skulle en utfasning på biobränslesidan i slutändan kunna leda till en ökad import på matsidan, fortsätter Laura Buffet.

Även bland medlemsländerna pågår det diskussioner kring hur man ska hantera palmoljan och biprodukten PFAD.
– I Sverige företräder vi en linje att EU mer generellt ska premiera biobränslen som har så låga utsläpp som möjligt, vilket skulle kunna påverka palmoljan och PFAD. Vi kommer nu att analysera miljöutskottets position om palmoljan i våra fortsatta samtal i ministerrådet, säger ämnesrådet Martin Palm, som företräder Sverige i förhandlingarna i ministerrådet.

Industriutskottet tycker annorlunda

Frågan är om miljöutskottets position överlever i parlamentet. Där delar nämligen industri- och miljöutskottet på förarbetet till det uppdaterade förnybartdirektivet, vilket gör att det kan bli olika förslag som läggs fram till hela parlamentet i slutändan.
Fredrick Federley, som företräder den liberala gruppen i förhandlingarna i industriutskottet, tror att det kan bli svårt att få igenom miljöutskottets hållning till palmoljan.
– Vi har ännu inte varit inne i detaljerna om palmoljan i våra förhandlingar, men även om palmoljan är djupt problematisk så är inte frågan svartvit. Jag tror att vi kommer att landa i en hållning att den fortsatt går att användas ett tag till i bränslesektorn, men då under striktare kontroll än vad som gäller idag, säger centerpartisten till Sveriges Natur.
Ett biobränsle som ministerrådet och industriutskottet dock är överens om ska premieras framöver är talloljan, en restprodukt från skogsindustrin som bland andra svenska bränsleproducenter ställer stort hopp till framöver. Men miljöutskottet är inte på samma linje. Under gårdagens omröstning röstade man för att ta bort talloljan från de produkter som premieras i förnybartdirektivet. Hållningen baseras bland annat på analyser som visat på att utsläppen kan vara högre hos talloljan än hos fossila motsvarigheter. Talloljebeslutet och linjen om att fasa ut nästintill alla grödobaserade biobränslen får bland annat svenska biobränsleföreningen Svebio, tidigare miljöministern Lena Ek och Fredrick Federley att rasa.
– Miljöutskottets förslag går rakt emot svenska miljömålsberedningens slutsatser. Jag kommer nu ta strid för att dessa förslag inte överlever när hela parlamentet röstar, säger Fredrick Federley.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X