Lästips: böcker om framtidens klimat och landskap

Smältande glaciärer och spindlar som väver ett skyddande nät runt jorden tas upp i två av böckerna. Foto: Getty

Kultur

Lästips: böcker om framtidens klimat och landskap

Dystopiska framtidsvisioner och möjligheter i klimatnödläget. Sveriges Natur listar 3 aktuella böcker som passar perfekt under ruggiga höstdagar.

Härlig är jorden – om fjällen, vädret och allt som ännu inte gått förlorat

Mats Söderlund
Weyler

Det märks att Mats Söderlund är poet i botten. Omsorg om ord och valörer präglar Härlig är jorden, till formen en blandning av essä, reportage och memoar med de svenska fjällens och fjällnära trakternas snabba förändring i fokus.

Klimatkrisen är redan konkret i de nordliga ekosystemen. Människor som intervjuas vittnar om spåren de ser varje dag och hur deras liv påverkas. Rösterna vävs samman med författarens eget möte med ett landskap han vandrat i sedan barnsben och hans reflektioner kring kolonial praktik, exploatering och maskulinitetsnorm.

Som en röd tråd genom boken löper historiska tillbakablickar på en katastrof i den tidiga meteorologiska forskningen i fjällen, Manne Hoflings undergång i snöstormen 1917.

Berättelsen bär stark sorg över förlusterna av älskad natur, men i sorgen finns också grund för en annan utveckling. Mats Söderlund skriver att något är på väg att hända med människors självbild. Han ser nya rörelser i tiden och en vilja att återskapa naturvärden.

”Vi vet vad som behöver göras för att hejda klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald. Det är inte bristen på insikt eller kunskap som är problemet. Vi har till och med råd. Det akuta klimatnödläget är en kris stavad ’möjlighet’.”

Kromosomparken

Jonas Gren
Weyler

I den korta romanen Kromosomparken tar poeten Jonas Gren medläsaren till en dystopisk snar framtid. Mänskligheten har kapitulerat införklimatförändringarna och hankar sig fram med hjälp av kreativ klimatmanipulation.

Spindlar skjuts upp i atmosfären för att spinna ett dis runt planeten, i landskapet skickar stora reflektordukar tillbaka solstrålarna. Huvudpersonen Ella har själv varit med om att bygga upp systemet men efter ett sammanbrott bytt roll till utsatt knegare i spindelfabriken.

Det fina porträttet av henne kondenserar tidens etiska dilemman. Där man minst väntar det finns hopp.

Grönland – resa i människornas land

Mats Andréasson och Peter Örn
Votum

När den vita väggen vid fjorden kalvar uppstår en liten tsunami. På Grönland går klimatförändringen att se med blotta ögat.

Glaciärerna drar sig tillbaka och blottar naturresurser möjliga att exploatera. Havsisen ger inte längre möjlighet till jakt, fångstmännen byter hundslädarna mot fiskebåt.

Mats Andréasson och Peter Örn berättar i ord och bild om en kultur som klarat extrema förhållanden men nu växlar spår. Samspelet mellan människa och natur söker nya former samtidigt som landskapets förändring på den väldiga ön påverkar kustområden världen över.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X