Boktips med sikte på skärgården
Fyra boktips som alla kretsar kring skärgården men med olika fokus. De här böckerna passar fint för den som inte kan få nog av alla öar, kobbar och skär som gör skärgården till en alldeles världsunik naturmiljö.
Skärgård
Claes Grundsten
Votum
Myllret av öar, kobbar och skär i Stockholms skärgård gör den till en världsunik naturmiljö. Det går att räkna till 25 000. För att besöka dem alla ö efter ö räcker nog inte ett liv, skriver Claes Grundsten.
En hel del har han dock hunnit med, och på vägen samlat en bildskatt av landskap, växter och djur. Allra mest fångas han av de yttre öarna och vattenvidderna som för tankar till fjällvärlden.
Kanske låter det paradoxalt, men den som vill uppleva riktigt gammal och mångfaldsrik barrskog (som ju annars försvinner i rasande takt) kan också ta skärgårdsbåten. Boken tar upp pärlor som Kastöns grova och fantaiseggande tallskog.
Kastön ligger också i det område som föreslagits som ny nationalpark: Nämdöskärgården. Ett bra och representativt förslag, som ger skydd för flera olika naturtyper tycker Grundsten.
Skärgård inspirerar till utflykter i lättillgänglig närhet till storstaden och längre ut. Men fungerar också fint som drömmig fåtöljresa i vintermörkret.
Skärfläckan – den gracila vadaren
Niclas Ahlberg
Niclas Ahlberg Nature Photography
Vi är fler än Niclas Ahlberg som fascineras av skärfläckan – vadaren med den snyggt böjda långa näbben och grafiskt eleganta fjäderdräkten. Men få har nog uttryckt sin kärlek till fågeln så tydligt i både ord och bild.
”Det är som att hela själen tvättas från vintermörker och kyla och det sprids en glädje och värme i min vinterstela kropp”, skriver han om första flockens ankomst.
Bokens bildmaterial kommer till stor del från hans gotländska hemmamarker. Skönheten i mötet mellan de skarpt svartvita fåglarna och varma färger i himlar och vatten är given, själv fastnar jag också för de duniga ungarnas nyfikna upptäcktsfärder i vattenbrynet.
Artens positiva utveckling de senaste 20 åren med nästan tredubblad population är också en källa till glädje, även om beroendet av miljöer som strandängar och våtmarker gör den fortsatt känslig.
Östra Skärgården i Blekinge
Björn E Berglund, Nils Forshed med flera
Östra Blekinge Hembygdsförening
Det är lätt att förstå varför Östra Skärgården i Blekinge utsetts till årets hembygdsbok. Den vackra boken kombinerar vetenskapligt berättande med upptäckarglädje.
Läsaren kan följa utvecklingen på de låga öarna utanför Torhamnsland genom 4000 år av natur- och kulturhistoria.
Fina fotografier, pedagogiska teckningar och grafer förklarar förloppen och ger liv åt den speciella övärlden i Sveriges sydöstligaste hörn.
Havets djur och växter
Marianne Köie och Aase Kristiansen
Mareld media
För den som vill gå till botten med livsformerna längs våra kuster är detta en lättillgänglig guide. Boken tar upp närmare 700 djur och växter som lever på ner till 20 meters djup.
Undervattensfotografier och naturtrogna teckningar stöder de korta pedagogiska beskrivningarna.
Läsaren får också lära sig om förutsättningar som strömmar, vågor och språngskikt.