Brunnsvattnet i Kina är oftast odrickbart
Mer än 80 procent av vatten från brunnar som används av gårdar, fabriker och hushåll runtom i Kina är varken lämpligt att bada i eller dricka av. Det visar ny statistik som kinesiska China.org och New York Times rapporterade om i början av april.
Undersökningen har testat 2 103 underjordiska brunnar runtom i landet och tidigare statistik visar att nästan 70 procent av den kinesiska befolkningen är beroende av dricksvatten som kommer från underjordiska källor.
2011 utfärdade Ministeriet för Miljöskydd i Kina en plan vars syfte var att få slut på förorenandet av underjordiska vattenkällor till slutet av decenniet.
En årlig rapport från 2014, genomförd av Ministeriet för vattenresurser i Kina, visade att cirka 47 procent av 2 017 testade brunnar var av ”ganska dålig” vattenkvalitet, och 36 procent av ”extremt dålig”.
Det är främst ammoniak, nitriter och nitrater som återfunnits i brunnarna som testats. Tungmetaller och giftiga kolföreningar har också hittats, något som är oerhört svårt att få bort. Effekter av till exempel gödsel avtar med tiden, men det gör inte tungmetallers.
Ola Wong är författare och Kinaexpert som skrivit boken Pekingsyndromet om Kinas framtid och miljöproblem. Han uppger att Kina satsar stort på vattenfrågan.
– Det är alltså miljardsatsningar som Kina gör. Man är väldigt fokuserade på vattenfrågan.
Mycket av föroreningarna kommer från jordbruket, bland annat från Kinas 700 000 miljoner grisar.
– Du kan ju tänka dig. Gigantiska mängder gödsel och avfall, säger Ola Wong.
– I Kina har man lite den synen på miljöproblem att allt går att lösa med ingenjörslösningar. Att allt går med hjälp av nya uppfinningar. Det kommer att bli en stor marknad för vattenrening framöver.
Kina lägger alltså stora resurser på förbättringar. Men, konstaterar Ola Wong:
– Det är ett stort skepp att vända.