Annons
Dags att glitterbanta i jul?

Glitter är mikroplast som helst inte ska släppas ut i naturen. FOTO: Getty Images

Dags att glitterbanta i jul?

Glitter klassas som mikroplast och är mycket farligt för vår miljö varnar nu forskare i Storbritannien. Det finns i allt från läppstift till skäggsprej, smink, duschkräm och skönhetsprodukter. Vissa forskare vill gå så långt som att förbjuda mikroplaster. Julen är vår värsta glitterhögtid och pysslandet börjar redan i advent. Är det dags att börja glitterbanta nu?

Sveriges Natur har rapporterat om mikroplasternas negativa effekter på marina miljöer och intervjuade tidigare i år Åsa Stenmarck, statens nya utredare av plastens miljöeffekter.

– Vi kommer förstås att titta på mikroplaster i vatten, men det är viktigt att se det som en del i det stora hela. Med skräp som vi slänger i naturen och plast från när vi tvättar. Utredningens uppdrag är att begränsa den negativa påverkan från plast, sade hon till Sveriges Natur då.

Glitter i smink förbjuds

Men i Storbritannien har man gått längre och redan nästa år ska glitter i smink och hygienprodukter förbjudas, men inte andra former av glitter. I tidningen The Independent varnar nu forskare för glittrets negativa effekter och Dr Trisia Farrelly, miljöantropolog vid Masseys universitet, Nya Zeeland, vill se ett totalförbud för denna form av mikroplast.

Anledningen är att våra reningsverk inte är gjorda för att filtrera ut de små bitarna mikroplast och dagens filter släpper genom de minsta partiklarna. En viss del hamnar dock i slam som sedan används på åkermark. Därefter tar det sig vidare in i både växterna och djuren vi konsumerar. När plasten väl finns i miljön går den inte att rena ut och kan ligga kvar i många hundra år.

LÄS MER: Forskare har hittat plast i dricksvatten i hela världen

I Sverige har debatten varit igång under flera år och redan 2016 gick tretton experter och forskare från fyra universitet ut med en debattartikel med budskapet att regeringen bör förbjuda mikroplasten.
”I just fallet med mikroplast anser vi nämligen att försiktighetsprincipen, värnandet av den marina miljön och det rådande vetenskapliga kunskapsläget ändå räcker för att motivera samhället att reagera.”, skriver forskarna i artikeln.

Har du tänkt på glittrets skadliga effekter på miljön? Och kommer du att glitterbanta i år? Hur tänker du pynta i stället? Dela gärna med dig av dina bästa tips på Sveriges Naturs Facebooksida.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X