Annons
Det gröna Ljubljana – Europas miljöhuvudstad

Det gröna Ljubljana – Europas miljöhuvudstad

Europas miljöhuvudstad i år heter Ljubljana och är huvudstad i Slovenien. Ljubljana vann sin plats som EU:s miljöhuvudstad i konkurrens med bland andra Umeå, Oslo, Essen och Nijmegen.

Man har bland annat satsat stort på en stadskärna fri från privatbilism samt på utökade cykelbanor. Dessutom har staden som mål att ingen restprodukt ska hamna utanför stadens återvinning.

För att få till detta har man bland annat byggt underjordiska garage nära centrum, parkeringsavgiften inkluderar en bussbiljett tillbaka till garaget. Detta trots att Ljubljanas stadskärna inte är så stor – det tar bara en kvart att gå igenom den. För äldre och rörelsehindrade finns kostnadsfri elbils-taxi att ta sig fram med.

I en intervju med Citiscope berättar Ljubljanas borgmästare Zoran Janković att förändringarna varit del av en lång och medveten strategi sedan han tillträdde 2006.

– I början är beslut som de här väldigt svåra att ta eftersom du aldrig kommer att nå 100 procent enighet, sade Janković. Men om du nu, efter åtta år, skulle fråga folk om de vill tillåta privatbilism i stadskärnan, är jag säker på att 90 procent skulle vilja fortsätta hålla det stängt för trafik.

Ljubljana är relativt liten, en av Europas minsta huvudstäder med bara 260 000 innevånare. Den har ansetts vara ett bra experimentfält för förändringar i stadstrafik.

– Alla städer kan öka livskvaliteten på kort tid om borgmästaren har ett bra arbetslag. Du måste ha fler projekt i huvudet än du har budget till. För några av projekten kan du inte göra under din mandatperiod. Men resten kan du göra.

Enskilda privatpersoners initiativ har också bidragit till miljöförbättringar i Ljubljana. Till exempel gjorde man 2010 om en övergiven byggarbetsplats nära Tabor-parken till en trädgårdsodling. Nu samsas fler än 100 odlare om platsen där man odlar grönsaker, och i den förut eftersatta parken har man bland annat anordnat musikfestivaler för att få fler folk att komma dit.

Ett annat exempel är det så kallade ”Sakbiblioteket” som började på en före detta bar i lokaler ägda av kommunen. Idag kan man låna eller hyra saker som man bara behöver ibland, till exempel verktyg eller sportutrustning.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X