Annons
Du kan flyga på biobränsle – men tåget är mycket bättre

Du kan redan nu till viss del påverka vad som tankas i flygplanen när du flyger. FOTO: Getty Images

Du kan flyga på biobränsle – men tåget är mycket bättre

Det går att välja biobränsle på inrikesflyg redan i dag. För den som verkligen måste flyga är det ett bättre alternativ än klimatkompensation, enligt trafikforskaren Jonas Åkerman.

I veckan presenterades utredningen om biobränsle i flyget. Utredningen föreslår att alla flygplan inom två år ska tankas delvis med biobränslen.

LÄS MER: Regeringens utredare: Alla plan ska tankas med biobränsle

Sedan snart ett år har flygbolaget Flygbra marknadsfört möjligheten att välja biobränsle. Systemet fungerar ungefär som när man väljer grön el, det vill säga den mängd du gör av med tankas i ett av bolagets plan. Inte nödvändigtvis det plan du själv sitter i, men mängden motsvarar ungefär vad du gör av med på en inrikesresa. Avgiften är 300 kronor och räcker till 15 liter jetbiobränsle.

Biobränslet kommer från Kalifornien och tillverkas av använd frityrolja. Denna råvara är begränsad och skulle inte räcka så långt om efterfrågan på biobränsleresor ökade snabbt. Nu har även finska Neste börjat producera jetbiobränsle som Flygbra planerar att köpa. Bränslet kommer inte att innehålla palmolja, eftersom svenska konsumenter inte skulle acceptera det, men exakt vad det kommer att innehålla kan Flygbra inte säga i dagsläget.

Råvaran avgörande

Valet av råvara är dock avgörande för klimateffekten av att byta till biobränsle, enligt Jonas Åkerman som är forskare vid avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier  på KTH.

− Om biobränslet kommer från grödor som kunde ha blivit mat eller från skog som annars inte skulle ha avverkats så blir klimatvinsten relativt liten. Kommer det däremot från avverkningsrester eller energiskog så blir vinsten betydande.

Flygplansbränsle av skogsråvaror finns ännu bara på forskningsstadiet. I dag görs det av olika fetter och konkurrerar om samma råvaror som HVO, biodiesel till bilar.

− HVO-tillverkarna dammsuger Europa på slaktavfall till biodiesel för att använda i Sverige, så den råvaran är begränsad, säger Jonas Åkerman.

Flygresandet kan inte fortsätta att öka som i dag men om man väljer att flyga så är det bättre att betala extra för biobränsle än att lägga pengar på klimatkompensation, som SAS och andra flygbolag marknadsför, anser han.

−  Biobränsle är bara en del av lösningen men ger en mer konkret effekt. När det gäller klimatkompensation är det väldigt svårt att visa att åtgärder ”inte skulle ha gjorts ändå”.

Överoptimistiskt

Jens Forsmark som är sakkunnig i transportfrågor på Naturskyddsföreningen är i grunden positiv till alla försök att minska utsläppen av växthusgaser. Samtidigt tycker han att möjligheten att flyga på biobränsle marknadsförs lite överoptimistiskt.

− Satsningen på biobränsle är en liten insats som syftar till att röra frågan i rätt riktning. Men man kan ändå få känslan av att det här löser alla problem. Även biobränsle påverkar miljön och det finns inte en chans att producera hållbart biobränsle i en volym som räcker till ett internationellt flyg som ständigt expanderar.

Han betonar också att samhället måste se till att alla flygresenärer får betala för sin miljöpåverkan när de köper en flygbiljett, exempelvis genom höjd flygskatt.

− Om konsumenterna ser de riktiga kostnaderna av sitt val kommer det att påverka efterfrågan och minska miljöpåverkan.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X