Annons
Efter avslöjandet – nu ska palmoljeprojektet granskas
Vy över regnskog med dimmiga moln.

Efter avslöjandet – nu ska palmoljeprojektet granskas

Efter Sveriges Naturs avslöjande att biståndspengar gått till ett palmoljebolag som anklagats för regnskogsskövling i Gabon kräver den svenska regeringen att den Afrikanska utvecklingsbanken utreder vad som har hänt.
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt om våra biståndspengar går till regnskogsskövling och landgrabbing. Vi ser otroligt allvarligt på det, säger Isabella Lövin, som är minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Skribent Malin Crona

Förra veckan publicerade Sveriges Natur ett reportage från regnskogarna i Gabon där det Singaporebaserade palmoljebolaget Olam har anklagats för att skövla regnskog.

LÄS MER: Svenska biståndspengar går till regnskogsskövling i Gabon

Bolaget har fått mycket förmånliga lån från den Afrikanska utvecklingsbanken och Sverige är ett av de länder som i vintras röstade ja till att bevilja nya biståndspengar till projektet. Detta trots att en satellitsbildsbaserad rapport från miljöorganisationen Mighty Earth hade visat hur urskog har fått lämna plats för oljepalmer.​

En man går vid vad som förut var hans bys före detta markegendom som nu blivit Orlams plantager. FOTO: Jonas Gratzer

Urbefolkningen trängs undan

Urbefolkningen i vårt reportage berättar hur de trängts bort från de marker där de brukar jaga och skaffa mat.

Efter avslöjandet tog den svenska regeringen kontakt med den Afrikanska utvecklingsbanken.

– Nu har vi, som sig bör när det dyker upp enskilda fall som vi inte tycker är rimliga, vänt oss till banken, säger Ulrika Modéer, statssekreterare hos Isabella Lövin.

I torsdags förra veckan hölls ett möte där Sveriges regering lyfte frågan med utvecklingsbanken.

– Vi vill ha en detaljerad uppföljning eftersom vi inte anser att det här lever upp till det vi har kommit överens om.

– Vi var tydliga mot den högsta ledningen att de måste utreda det som framkommit. Vår bild är att ledningen tar det här på största allvar. De har tillsatt en oberoende utredning som ska rapportera direkt till styrelsen.

Palmplantor vid ett av Olams växthus. FOTO: Jonas Gratzer

Utvecklingsbankerna får mer pengar

De senaste fem åren har Sverige betalat ut en och en halv miljard kronor till de internationella biståndsbankerna. Afrikanska utvecklingsbanken är en av de största.

Och nästa år ska bidragen höjas, säger Isabella Lövin i en debattartikel på DN Debatt.

– Utvecklingbankerna är helt avgörande nyckelaktörer för att vi ska uppfylla agenda 2030. Det är pengar som får väldigt stor utväxling om de går till bra investeringar som annars inte hade gjorts, säger hon till Sveriges Natur.

Hur stort inflytande har Sverige?

– Procentuellt har vi bara några procent av röstandelarna, men vi har en moraliskt tung röst och den nyttjar vi. Vi driver framför allt frågorna om miljömässig hållbarhet och kvinnors rättigheter

Men i det här fallet har ju inte miljömässig hållbarhet och kvinnors rättigheter beaktats fullt ut?

– Man gör noggranna sociala och miljömässiga konsekvensbeskrivningar och de ska också följas. Jag vill inte säga att man gjort en tillräcklig socialmässig och miljömässig bedömning i det här fallet innan vi vet vad som har hänt.

Ni har ändat er policy så att ni nu säger nej till fossila investeringar i utvecklingsbankerna. Kan ni göra likadant vad gäller palmolja?

– Det kan vara möjligt att vi måste titta noggrannare på hållbart biobränsle.

Vad kan Sverige göra nu för att hjälpa de boende i området som drabbats?

– Vi måste se vad som har hänt och jag vet inte mer om den här kritiken än det som står i artikeln. Men de har tydligen inte levt upp till vissa saker, med en sjukstation och en vattenstation, och det måste åtgärdas, säger Isabella Lövin.

UPPDATERING 20 SEPMTEMBER:
När regeringen släppt sin budget framgår att den totala ökningen i biståndsbudgeten som går till utvecklingsbankerna är 700 miljoner kronor för 2018 jämfört med i år. Av dem är 47 miljoner kronor avsedda för Afrikanska utvecklingsfonden enligt avtal som redan ingåtts. För den Afrikanska utvecklingsbanken är  anslaget oförändrat, banken kommer att få lika mycket år 2018 som 2017.

LÄS MER: ”Helt oacceptabelt om biståndspengar gått till regnskogsskövling”

Sveriges Natur granskar palmoljan:

—–

Vad tycker du? Följ diskussionen om reportaget på Sveriges Naturs Facebooksida.

En lastbilschaufför sover middag under sitt släpp som är lastat med “hard wood” från en närliggande djungel. FOTO: Jonas Gratzer
Skribent Malin Crona
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons