Annons
Enveten kamp mot torvbrytning i Grimsås
Man med svart mössa och kikar på snötäckt mosse.

Jens Ekdahl från Naturskyddsföreningen i Tranemo är kritisk inte bara mot det finska företaget Neovas agerande, utan även mot regeringen som godkänt torvbrytningen. Foto: Sofia Beijer

Enveten kamp mot torvbrytning i Grimsås

På en mosse bara några hundra meter från Grimsås bryter det finska företaget Neova torv. Naturskyddsföreningen i Tranemo har gjort allt i sin makt för att stoppa verksamheten och skydda hotade naturvärden, men inget tycks hjälpa.

Snön ligger som puder över den frusna mossen. Solen står högt på den ljusblå himlen och tusentals snökristaller glittrar vackert på spängerna som vi går på.

Vi följer en slinga över mossen. Jens Ekdahl från Naturskyddsföreningen i Tranemo visar vägen.

– Allt det här är byggt av Återställ våtmarker, men sen har vi själva kompletterat med samhällets privata krafter så att det har blivit en slinga. Den har blivit väldigt uppskattad och de har kommit flera hundra besökare, säger han.

Läs också: Tre böcker om våtmarker

Naturskyddsföreningen deltar inte i aktioner

Återställ våtmarker har sedan brytningen av mossen började genomfört flera aktioner i protest mot Neova. Naturskyddsföreningen i Tranemo ställer sig inte bakom aktionerna, enligt Jens Ekdahl, som också är ordförande i Grimsås samhällsförening.

– Vi har varit tydliga med att vi inte deltar i några aktioner. Vi ställer oss inte bakom något olagligt. Men vi har pratat med Återställ våtmarker och välkomnat dem till samhället.

Det har gått mer än elva år sedan länsstyrelsen i oktober 2013 gav sitt godkännande till torvbrytningen. Sedan dess har Naturskyddsföreningens Tranemokrets, samhällsföreningen och det lokala kabelföretaget Nexans överklagat alla beslut.

– Jag är uppvuxen här och har varit på mossen sedan 1970-talets slut på grund av mitt naturintresse. Så det gör väldigt ont i hjärtat att se detta. Det skulle vara hemskt om hela mossen försvann, säger Jens Ekdahl.

Läs också: Att älska våtmarker

Samhället kan påverkas negativt

Mossen ligger bara några hundra meter från samhället Grimsås, något som oroar både Naturskyddsföreningen och Grimsås samhällsförening. De menar att föroreningar av grundvattnet, minskade vattenreserver, damm och buller samt ökad trafik utanför skolan är några av de saker som kan påverka samhället negativt.

Kabeltillverkaren Nexans är orolig för sin produktion som uppges vara mycket känslig för damm. Nexans är den största arbetsgivaren i Tranemo kommun och varje förlorat arbetstillfälle är förödande för den lilla orten Grimsås, enligt Jesper Rydin som är marknadskommunikatör på företaget och även aktiv i samhällsföreningen.

Män med mössor och varma kläder på snötäckt mosse.
Jesper Rydin, i gul väst, är marknadskommunikatör på företaget Nexans som oroas över sin produktion i samband med torvbrytningen på mossen. Foto: Sofia Beijer.

När det finska företaget Neova ansökte om att bryta torv på Grimsås mosse 2010 gjordes det en utredning om vilka arter som lever på mossen. Enligt naturinventeringen som gjordes av miljökonsultföretaget Calluna året därpå fanns de inga höga naturvärden på mossen.

– Det var sluga på Neova. De gjorde inventeringen i slutet av oktober, och då finns det ju inte så mycket kvar, varken blommor eller fåglar, säger Jens Ekdahl.

Får bryta torv i 25 år

Enligt Neovas tillstånd från 2013 ska de få bryta torv i 25 år, fram till 2038, men det dröjde fram till 2024 innan Neova faktiskt ansökte om att påbörja brytningen. Då hade den svenska lagstiftningen om torvbrytning ändrats och i dag är det mycket svårare att få tillstånd än vad det var 2013.

Både Jesper Rydin och Jens Ekdahl är starkt kritiska till att Neovas tillstånd ligger fast trots att restriktionerna numer är fler än förr.

– Jag var helt övertygad om att skulle det vara så att om de ville starta upp sin produktion, måste de söka om sitt tillstånd, som ett bygglov. Men det kunde luta sig mot ett gammalt beslut, säger Jesper Rydin.

Såväl Naturskyddsföreningen som samhällsföreningen och Nexans överklagade igen 2024, men regeringen gav Neova rätt.

– Jag har skrivit till miljöministern två gånger och vi har kontaktat alla medier om de vill komma hit och rapportera. Vi har även en namninsamling där vi har samlat ihop över 700 namn, säger Jens Ekdahl.

Läs också: Nästan 90 tillstånd för ny torvbrytning

Torvbrytningen är i full gång

Mellan träden blänker det från fönstren i Neovas grävmaskiner några hundra meter bort. Ett surrande ljud skvallrar om att grävmaskinerna är i gång, men vi kommer inte närmare platsen där brytningen pågår. En bro som låg över diket har rivits av Neova.

Strömmande vattendrag
Kritikerna mot torvbrytningen hävdar att den biologiska mångfalden på mossen hotas, men det anser företaget Neova är fel. Foto: Sofia Beijer.

En havsörn glider över våra huvuden. Den försvinner bortom trädtopparna några hundra meter bort.

Från platsen där vi står har vi översikt över den del av mossen där Neova har grävt upp två stora diken. Det är en del där det aldrig brutits torv tidigare, enligt Jens Ekdal.

Han tittar ut över det som bara så sent som förra sommaren var ett hav av myrliljor, pors och klockljung som gärna besöktes av fjärilar och insekter.

– Jag blir ledsen av att vara här, jag har faktiskt undvikt att gå hit för att slippa se vad som har hänt, säger Jens Ekdahl.

Just nu ligger det en överklagan hos mark och miljödomstolen där ett besked väntas komma i december. Jens Ekdahl och Jesper Rydin är försiktigt hoppfulla.

Läs också: Återskapade våtmarker gynnar fågelliv

Företaget: Inga fel har begåtts

Företaget Neova har avböjt intervju, men svarar skriftligen på Sveriges Naturs frågor via mejl. Enligt projektledare Rita Larsson har Neova inte begått några fel i fråga om torvbrytningen på Grimsås mosse.

Hon skriver att det alltid kan uppstå oro när en ny verksamhet ska etableras i ett närområde och att frågan om höga naturvärden har utretts. Enligt Neova kommer deras verksamhet till och med att leda till högre naturvärden i framtiden.

”Naturvärdesinventeringen ska göras av opartiska professionella inventerare vilka oftast är hårt belastade av uppdrag. Myndigheter ansåg att inventeringen var fullt tillräcklig. Inventerarna har också god kännedom om eventuella tidigare observationer som gjorts på plats samt områdets beskaffenhet, omkringliggande miljöer, övriga störande moment i närområden etc”, skriver hon.

Angående den ändrade lagstiftningen skriver Rita Larsson att prövningen till torvtäckt på Grimsås skedde enligt den tidigare torvlagen eftersom ansökan lämnades in innan december 2016. Den nya lagstiftningen började gälla i januari 2017. Därför anser inte Neova att tillståndet ska behöva prövas igen.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X