EU förbjuder formaldehyd i kosmetika
Det omstridda ämnet formaldehyd, som använts som konserveringsmedel och i nagellack, förbjuds nu helt i kosmetika inom EU. Branschen har inte lyckats bevisa att det inte går att ersätta. Formaldehyd förbjuds också i andra konsumentprodukter, som målarfärg och lim.
Formaldehyd är en vanlig kemikalie i kemisk industri. Den används till exempel i lim, färg och harts, för att binda ihop och härda material.
I kosmetika har den länge använts som konserveringsmedel och används fortfarande i en del nagellack och nagelstärkare, eftersom det gör naglarna hårdare och får lacket att torka snabbt.
Men det har varit omdebatterat i många år och har klassats som allergi- och cancerframkallande.
Många nagellackstillverkare har redan slutat att använda formaldehyd och marknadsför sina produkter som formaldehydfria.
Unikt fall
Men fram till nu har det inte varit förbjudet att använda ämnet och kosmetikbranschen har försökt övertala EU-kommissionen att det inte går att hitta något ämne som kan ersätta formaldehyd i särskilda produkter som ska stärka naglarna.
– Fallet är lite unikt, eftersom branschen inte har lyckats visa att det inte finns likvärdiga alternativ. Branschorganisationen Cosmetics Europe har tidigare sagt att de inte haft tillräckligt med tid, men de har vetat sedan 2013 att formaldehyd kommer att klassas som cancerframkallande, säger Pelle Moos, från den europeiska konsumentorganisationen Beuc.
LÄS MER: Så lobbade skönhetsindustrin för att få behålla cancerframkallande ämnen i smink
Ämnet har klassats som så kallat CMR-ämne eftersom det bland annat kan ge cancer i näsan vid inandning. Formaldehyd kan också ge allergiska reaktioner. Nu har EU-kommissionen satt ned foten och meddelat att ämnet kommer att förbjudas.
– Vi har kommit till vägs ände i den här frågan, säger Peter Jansson vid den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen, till Sveriges Natur.
Han säger att han inte har fått särskilt många oroliga frågor från medlemsföretagen och tror inte att det kommer att påverka branschen särskilt mycket.
Förstör naglarna
Beatrice Gull är pressansvarig för det svenska nagellacksmärket Depend.
Hur tror du att branschen kommer att ta emot det här?
– Positivt hoppas jag. Formaldehyd är ett ämne som förstör naglarna och vi har inte det i våra produkter. Många köper ofta en nagelstärkare med formaldehyd och tycker att naglarna blir hårda, men när man slutar med det börjar naglarna skiva sig.
– De flesta i branschen går ifrån formaldehyd i dag, många konsumenter är upplysta och vill inte ha det.
Beskedet kommer inte heller som en chock för det internationella nagellacksmärket OPI, som länge haft en berömd storsäljare i form av en nagelstärkare som innehåller just formaldehyd.
– Jag ser inte att det skulle bli ett omvälvande problem. I de flesta av våra produkter finns inte formaldehyd. I vissa produkter finns det kvar och är tydligt utmärkt, men då har vi oftast två varianter av produkten, en med och en utan formaldehyd.
Det gäller också för företagets nagelstärkare.
– En del kunder vill ha den stärkande effekten som formaldehyd ger. De som byter från våra produkter med formaldehyd till dem utan kan uppleva att det tar längre tid att få effekt, men på sikt får man samma resultat. Och utvecklingen går framåt. Det kommer hela tiden nya produkter, säger Ulrica Rygaard, pressansvarig för OPI i Sverige.
Exakt när formaldehyd försvinner från nagellackshyllorna i Sverige är inte bestämt än.
Förbjuds i kemiska produkter
Eftersom formaldehyd har klassats som CMR-ämne kommer det också att förbjudas i övriga kemiska produkter som vänder sig till konsument, som exempelvis målarfärg och lim. Det förekommer i drygt 500 kemiska produkter på den svenska marknaden.
Det pågår samtidigt en diskussion om användningen av formaldehyd i industrin, där EU håller på att anpassa sig och sätta riktvärden i enlighet med svensk lagstiftning, där gränsen ligger på 0,3 ppm i luften. Formaldehyd används också inom textilindustrin och bildas vid andra naturliga, kemiska processer. Trä kan avge formaldehyd och det förekommer också naturligt i frukt.
Vad tycker du? Diskutera på Sveriges Naturs Facebooksida.
—
Sveriges Natur granskar
Sveriges Natur har tidigare avslöjat hur den europeiska skönhetsindustrin lobbat för att få behålla cancerframkallande ämnen i smink och andra hud- och hårvårdsprodukter. Nu har EU-kommissionen gått vidare med det förslag som innebär att det kan dröja upp till 15 månader från det att ett ämne klassas som potentiellt cancerframkallande, mutagent eller reproduktionsstörande, så kallat CMR-ämne, till det att ämnet försvinner ur kosmetiska produkter på den europeiska marknaden. Många medlemsstater, bland dem Sverige, är starkt kritiska till förslaget. De vill att ämnen som klassas som CMR-ämnen ska förbjudas automatiskt, som det varit tidigare.
Läs Sveriges Naturs granskning av skönhetsindustrins lobbyarbete.