Experterna: Krävs extrema åtgärder för att klara 1,5-gradersmålet
Experterna är överens. IPCC-rapporten visar att läget är akut och att vi måste minska utsläppen omgående för att vi ska kunna uppnå 1,5 gradersmålet.
Pär Holmgren, Naturskadespecialist med särskild expertis inom klimat- och hållbarhetsfrågor på Länsförsäkringar, tycker det är bra att rapporten betonar skillnaden på konsekvenserna mellan 1,5 graders uppvärmning och två graders uppvärmning, men han är samtidigt tveksam till att man pratar om 1,5-gradersmålet.
– Å ena sidan är det bra att man ger människor ett hopp om att det möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, men jag upplever att man måste vara vara tydlig vad som krävs för att vi ska nå dit. Man måste förstå att det krävs extrema åtgärder, som att snabbt sätta stopp för utsläppen och göra en snabb utbyggnad om av den teknik som hjälper oss att begränsa uppvärmningen. Det tror jag inte människor är medvetna om, säger Pär Holmgren.
Hur realistisk är rapporten? Är det troligt att vi lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader?
– Det går inte riktigt att svara på. Rent fysiskt och kemiskt är det självklart möjligt. Men som det ekonomiska systemet ser ut idag så kommer det inte gå. För att lyckas måste vi bli en kritisk massa som sätter igång en rörelse och sätter press på politikerna att göra de åtgärder som krävs, och det ser jag inte att vi har idag, säger Pär Holmgren.
“Världens regeringar som beställt rapporten”
– Rapporten är väldigt tydlig och säger att vi har fortfarande ett fönster, men det krymper snabbt. Den säger vad vi behöver göra och det är minska utsläppen väldigt snabbt, säger David Kihlberg, chef för klimatavdelningen på Naturskyddsföreningen.
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen säger att rapporten visar på att det är extremt tydligt att det är ett väldigt akut läge.
– Vi måste börja minska utsläppen omgående. Om vi gör det så är chanserna helt okej. Men som det ser ut nu när det gäller de löften som getts från olika stater så ser det inte särskilt lovande ut. Med de löftena ser vi att gå mot tre graders uppvärmning. Men man får ändå hoppas att den här rapporten leder någonstans. Det är ändå världens regeringar som beställt rapporten, och då får man hoppas att de utgår från den också.
Nytt i IPCC-sammanhang
Caroline Westblom, sakkunnig inom klimat på Naturskyddsföreningen, säger att det är nytt i IPCC-sammanhang att de har ett helt kapitel om vad som behöver göras politiskt.
– De har tidigare en historia av att vara väldigt försiktiga, då de egentligen inte ska lägga fram förslag. Så här har lite tänjt på sina gränser, vilket är bra eftersom deras förslag är baserat på forskning.
– IPCC är väldigt tydliga med att de åtaganden som gjorts nu leder till att uppvärmningen blir uppemot 3 grader och de flesta åtaganden länderna lämnat in enligt Parisavtalet är 2030-mål. IPCC säger att om vi väntar till efter 2030 med att skärpa målen så är det kört. Målen måste skärpas nu för att vi skifta den här banan som vi är på just nu. Det är ett väldigt tydligt budskap till politikerna nu när de ska träffas för nästa klimatmöte i Polen nu i december och bestämmer hur mycket vi behöver revidera målen till 2020, säger Caroline Westblom.
– Det blir två tester här nu i närtid, först är det miljöministermötet i EU imorgon (9 oktober) och sen den svenska regeringsförklaringen när den nu kommer. Då får man veta om de skruvar upp tonen. Det blir viktiga signaler för hur det kommer att gå framöver, säger David Kihlberg.