För mycket PFAS i var tionde dricksvattenprov
Nio av tio dricksvattenprover innehåller PFAS. Dessutom innehåller dricksvattnet i flera kommuner mer PFAS än de nya gränsvärdena kommer tillåta, enligt en ny analysrapport från Naturskyddsföreningen. Den visar också att vattnet ofta innehåller mycket höga halter TFA, en PFAS-sort som sällan undersöks.
Från och med januari 2026 blir de nya gränsvärdena för PFAS i dricksvatten juridiskt bindande och många kommuner arbetar med att kunna leva upp till kraven. Redan nu är de kommande gränsvärdena riktvärden och PFAS-halten har minskat i dricksvatten på flera håll i Sverige, men situationen är långt ifrån löst.
Det visar Naturskyddsföreningen i en analysrapport som presenterades den den 21 oktober.
PFAS i alla ytvattenprover
Naturskyddsföreningen har bett sina medlemmar skicka in prover på dricksvatten och ytvatten för att sedan analysera PFAS-halten. Resultatet visar att det finns PFAS i nio av tio dricksvattenprov och i samtliga ytvattenprover.
Läs mer: Giftigt vatten i försvarsmaktens spår
Läs mer: Med PFAS i modersmjölken
”Det är mycket oroande”
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén tycker att resultatet är skrämmande.
– Det är mycket oroande att så gott som allt vatten i Sverige innehåller PFAS. Det är naturfrämmande och skadliga ämnen som vi givetvis inte vill ha i vårt dricksvatten. Resultatet visar att det är bråttom att få till ett förbud mot alla PFAS-ämnen. Eftersom de här ämnena inte bryts ner betyder det att ju längre de här ämnena släpps ut desto mer ökar halterna av PFAS i naturen och vårt vatten, säger hon.
I var tionde dricksvattenprov som analyserats i undersökningen finns mer PFAS än det nya gränsvärdet på 4,0 nanogram per liter kommer tillåta. Proverna där gränsvärdet överskrids kommer från Gävle (där 7,4 nanogram per liter uppmättes), Halmstad (med 6,5 nanogram per liter) och Västerås (22 nanogram per liter).
Naturskyddsföreningen har tidigare gjort en rapport om PFAS i dricksvatten baserat på data från vattenverken. Den rapporten publicerades 2020 och även då låg dricksvattenprover från Gävle, Halmstad och Västerås över gränsvärdet.
Läs mer: Försvarsmakten måste betala för PFAS-utsläpp
Läs också: PFAS-förgiftade Kallingebor får skadestånd
Rening har minskat halterna i flera kommuner
– Många kommuner har sänkt halterna PFAS i sitt dricksvatten sedan 2020 genom rening och det är hoppingivande att de har lyckats med det. När det gäller Halmstad och Gävle var halterna ännu högre i den förra mätningen så det märks att de har satt in åtgärder för att minska halterna PFAS och även om de har en bit kvar är de på rätt väg, säger Karin Lexén.
I Västerås är däremot halten PFAS högre än vad den var 2020 och Naturskyddsföreningen jobbar med att ta reda på vad det kan bero på.
Läs också: För höga halter PFAS i svenska kräftor
Stickprover från medlemmar
I den nya analysrapporten baseras resultaten för dricksvatten i stället på stickprover från medlemmar som skickat in prover på sitt kranvatten. Dricksvattenproverna innehåller prover på kommunalt dricksvatten, vatten från samfälligheter och privata brunnar.
Karin Lexén säger att den nya analysrapporten ger en ögonblicksbild av PFAS-halten i vattnet men att resultaten också kan säga något om utvecklingen.
– Det är inte förväntat att det tillkommer eller försvinner PFAS på vägen mellan vattenverken och kranen hos konsumenten och analysmetoden är densamma. Därför är resultaten jämförbara och de nya resultaten ger en bild av vad som hänt sedan 2020.
Läs mer: PFAS i mark och organismer på Frösön
Höga halter TFA
Naturskyddsföreningen har också undersökt halten TFA (trifluorättiksyra), ett PFAS-ämne det inte finns något gränsvärde för i dag. TFA är ofta en nedbrytningsprodukt av andra PFAS-ämnen som ofta används i bland annat köldmedier och bekämpningsmedel.
Naturskyddsföreningens analysrapport visar att halterna TFA ofta är betydligt högre än andra PFAS-sorter i både ytvatten och dricksvatten.
Saknas kunskap om TFA
Det finns inte så mycket forskning om TFA och ämnet klassades inte som ett PFAS-ämne förrän år 2021. Men på den senaste tiden har flera analyser visat liknande resultat som Naturskyddsföreningen och intresset för TFA har ökat.
– Tyskland har lämnat in ett förslag till EU om att TFA ska klassas som reproduktionshämmande för människan och vi vet att det är skadligt för vattenlevande organismer. Samtidigt är TFA för litet för att det ska gå att rena vattnet från det med kolfilter. Att vi nu ser så höga halter av TFA i vattnet gör det ännu tydligare hur viktigt det är med ett förbud mot PFAS som grupp, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen har uppmärksammat PFAS i olika livsmedel och produkter tidigare, vad vill ni uppnå med den här analysen av yt- och kranvatten?
– Vi vill visa hur utbredd problematiken är, och genom att visa hur det ser ut i vårt vatten hoppas vi att skapa medvetenhet och ett tryck på politikerna att förbjuda PFAS som ämnesgrupp. Det kommer vara fortsatta förhandlingar i EU om användningen av PFAS så det är viktigt att uppmärksamma det här så att vi är många som markerar att vi vill se ett förbud så snart som möjligt.