Annons

Trots förbud kan kvitton fortfarande innehålla hormonstörande ämnen. Bild: Getty Images

Gift i kvitton

Efter att bisfenol A förbjudits i kvitton har det hormonstörande ämnet framför allt ersatts av bisfenol S. Men forskning visar att ersättaren kan ha minst lika allvarliga effekter.

Bisfenol A är sedan tio år tillbaka förbjudet i nappflaskor och barnmatsförpackningar. Sedan tre år även i kvitton. I stället har användningen av bisfenol S femfaldigats sedan 2014.

Nu varnar forskare i biologi vid Göteborgs universitet för konsekvenserna. Forskarna har satt in implantat i magen på öringar och gett dem en jämn dos av antingen bisfenol A, bisfenol S eller inget alls under åtta veckor.

− Resultaten är oroväckande. Effekterna var på flera sätt större bland de fiskar som hade behandlats med bisfenol S, jämfört med bisfenol A, säger Elisabeth Jönsson Bergman, forskare i biologi.

Fiskar med bisfenol S hade upp till 30 procent högre halter av sköldkörtelhormon, vilket pekar på hormonstörande effekter. Ämnet verkar också mer långlivat.

Kan förbjudas

Studien är en av många som EU:s kemikaliemyndighet Echa refererar till i ett beslut från januari i år om att lägga till bisfenol S på listan med ämnen som står på tur att förbjudas.

− Det är jättebra, men vi tycker att det fanns underlag nog för att förbjuda bisfenol S redan 2014, när vi tog upp den på vår substitutionslista, säger Anna Lennquist på miljöorganisationen Chemsec.

Olof Johansson på Kemikalieinspektionen tycker inte att det har gått långsamt, med tanke på att ämnet har genomgått en utvärdering och klassificering på EU-nivå.

− Bisfenol S är en av de bisfenoler som har varit högst prioriterade hos oss, baserat på stor användning och risker.

Han hoppas att processerna ska effektiviseras när myndigheterna försöker jobba med grupper i stället för enskilda ämnen. Tyskland har föreslagit förbud mot minst fem bisfenoler inom EU, vilket kommer att tas upp under våren.

Enligt Echa används bisfenol S i drygt 60 procent av allt termopapper i EU. Coop och Ica säger att de har fasat ut hormonstörande bisfenoler ur sina kvitton och varor. Kemikalieinspektionen kan inte svara på hur det ser ut för övrigt i Sverige.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons