
6 av 18 testade röda viner visade höga halter av PFAS. Foto: Gettyimages
Höga halter miljögifter i bästsäljande vin
Halterna av PFAS-ämnet TFA har ökat kraftigt de senaste fem åren i flera europeiska viner. Det visar en ny undersökning som genomförts av flera europeiska miljöorganisationer inom PAN Europa. Bland värstingarna finns den franska storsäljaren Grand Sud Merlot.
Spridningen av evighetskemikalierna PFAS sker via vattnet som används för att producera vindruvorna. På så sätt sprids TFA, som är en kortkedjad typ av PFAS (se faktaruta), till druvorna som sedan pressas till vin.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén generalsekreterare i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Läs också: Så hanterar du avfall som innehåller PFAS
Explosionsartat ökning av PFAS i vin
Naturskyddsföreningen har tillsammans med andra miljöorganisationer i paraplyorganisationen PAN Europe analyserat 49 olika röda och vita viner för PFAS. I en ny rapport som presenterades den 23 april säger organisationerna att samtliga testade viner innehöll höga halter av PFAS-ämnet TFA och att nivåerna har ökat explosionsartat de senaste tio åren.
TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för möjliga negativa effekter på fosterutveckling, enligt Naturskyddsföreningen. Trots detta saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA, men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.
Läs också: Med PFAS i modersmjölken
En värsting på Systembolagets hyllor
Enligt rapporten innehöll inga viner producerade före 1988 några TFA över huvud taget. Sedan har det skett en ökning för att från 2020 och framåt ha ökat dramatiskt, med TFA-nivåer på mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter.
En av värstingarna i undersökningen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Det innehöll 220 000 nanogram TFA per liter vilket är ungefär tusen gånger mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade förra året.
Bekämpningsmedel en orsak till mer PFAS
En orsak till den kraftiga ökningen av TFA i de testade vinerna är ökad användning av bekämpningsmedel, skriver organisationerna i rapporten. Via bekämpningsmedlen sprids TFA ut i regn- och grundvatten och sedan vidare till odlingslandskap, vattendrag, sjöar och hav.
– Det här visar hur skrämmande långt utsläppen av PFAS har nått. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner sipprar in i allt fler av våra vardagsprodukter, till och med vin, säger Karin Lexén.
Läs också: För höga halter PFAS i svenska kräftor
Utöver Systembolagets storsäljande franska vin återfanns ytterligare ett franskt rödvin, ett belgiskt vitt vin och tio österrikiska vita viner bland värstingarna i testet. Två av dem var ekologiska, men urvalet anses vara för litet för att kunna dra några slutsatser om skillnader mellan ekologiskt och konventionellt framställda viner.
Grand sud Merlot är det enda vin i undersökningen som säljs på Systembolaget.