Hundar har ett sjätte sinne – så upptäcktes värmesinnet
Ett internationellt forskarlag med forskare från Lund och Budapest har upptäckt ett nytt sinne hos hundar. Hundar kan med sin kalla nos på avstånd känna värme från människor och andra djur. Allt startade med Ronald Kröger och hans hund för åtta år sedan.
En dag under hösten 2012 nosade Ronald Krögers golden retriever Kevin med sin kalla nos på hans varma hand. Det ögonblicket har lagt grunden för en upptäckt om något som vi innan inte har vetat någonting om.
– I flera år brydde jag mig inte om den kalla nosen tills han en morgon nosade med sin kalla nos på min varma hand. Det var som en blixt från klar himmel och jag tänkte att det här kan ha någonting att göra med värmekänsla, säger Ronald Kröger, professor i funktionell zoologi.
Efter det var det första steget att fokusera på hur Kevin beter sig i olika sammanhang.
– Det första steget var att iaktta honom när vi var ute i parkerna och gick. Det visade sig snabbt att han visade olika beteenden beroende på om andra hundar var nära i med- eller motvind. Det var den första observationen som indikerade att han använder sin nos till mer än att lukta, förklarar Ronald Kröger.
Forskningens genomförande
Forskningen har från början utgått från Ronald Krögers golden retriever. Efter idén gick pengar till forskningen. Med hjälp av två studenter, en från England och en från Spanien, kunde Ronald börja resan mot att bevisa sin hypotes om hundens sjätte sinne.
De hundar som deltog i studien tränades på svag värmestrålning. Under hela träningen användes ett belöningssystem. Resultatet i forskningen nåddes genom två olika undersökningar. En i Budapest där forskarna undersökte hundars hjärnaktivitet med magnetröntgen. Då kunde man se aktivitet i den del av hjärnan som har med sinnen och känslighet för värmestrålning att göra. Den andra undersökningen utfördes i Lund med hjälp av beteendeförsök där man kunde träna hundar att skilja mellan två lika stora ytor där skillnaden endast är temperatur. I Budapest testades 13 hundar och i Lund 3, totalt kontrollerades 16 hundar där Ronalds hund var den första. Med hjälp av alla de hundar som ingick i studien kunde de till sist bevisa hypotesen om en närvarande värmekänslighet.
Dagens upptäckt
I år gick det att presentera upptäckten.
– Det är ett helt nytt sinne som vi har upptäckt hos hundar. När vi började hade vi ingen aning om att hundar kunde känna av värme på distans, säger Ronald Kröger.
Idag har vi kunskap om att sinnet faktiskt finns och att det även har många olika användningsområden. Jakthundar är en aspekt av det.
– Alla typiska jakthundar som använder sin nos i jakt har bläcksvarta nosar, vilket är det bästa man kan ha för att känna värme trots att solen skiner, säger Ronald Kröger och fortsätter:
– En hund kan känna värme på ganska lång distans. Ett stort djur kan vara kännbart från 30, 40 meter minst. Vi vet dock inte hur exakt det är än. Det intressanta är att ett värmesinne är mycket mer komplicerat än ett synligt sinne. I synen har man redan gått långt i forskningen, i denna forskning vet vi inte var gränsen går, säger Ronald Kröger.
Nya svar om hunden
De frågor som man får svar på med hjälp av denna forskning är framförallt vilken strategi hundarna använder och hur känsliga dessa värmereceptorer egentligen är. Under forskningens gång har frågor uppkommit och även möjliga problem.
– Ett stort problem för oss är att hundarna är avlade i minst 15000 år och under den långa tiden har man säkert sönderavlat massor. Vissa hundar kan inte känna någonting, trots att nosen är ordentligt nedkyld och andra kyler inte ordentligt. Antagligen har man inte tagit hänsyn till det här sinnet, utan haft andra urvalskriterier. Det kan man ta reda på ännu mer om, säger Ronald Kröger.
Värmesinne hos rovdjur
Det kan finnas stora kopplingar till rovdjur, men det är något som inte är klarlagt i dagsläget.
– Det verkar som att detta system finns hos alla rovdjur, men på olika sätt. Just den här särskilda värmesensorn kanske är unik för just hundar och vargar. Vi vet inte än, vi har mycket forskning att göra, säger Ronald Kröger.
Den vidare forskningen kommer att fokusera på att bena ut vad hundarna kan och hur de gör det, samt om det kan finnas liknande strukturer hos rovdjur också.
– Det som är intressant är att i princip hela rovdjursgruppen har kalla nosar. Det tyder på att alla rovdjur kan lösa det här problemet, säger Ronald Kröger.
Mer om forskningen om värmesinnet och hur den har utförts går att läsa om i en artikel från Scientific Reports.