Annons
Hundratals unga samlas för globalt klimatmöte

Runt 400 unga kommer under ett klimatmöte i Milano tillsammans ta fram förslag på klimatåtgärder som ska läggas fram under FN:s klimatkonferens COP26. Foto: Getty Images

Hundratals unga samlas för globalt klimatmöte

Under tre dagar samlas unga från hela världen för att rikta fokus mot klimatkrisen. Mötet kommer resultera i förslag på klimatåtgärder som ska presenteras på FN:s klimatkonferens i november.

Den 28–30 september samlas unga mellan 15 och 29 år i Milano, Italien, för att delta i klimatmötet Youth4Climate. Runt 400 deltagare från 186 länder ska diskutera klimatförändringarna och tillsammans ta fram förslag på åtgärdsplaner inom fyra specifika områden, bland annat hållbar återhämtning och klimatmedvetna samhällen.

På plats som Sveriges ungdomsrepresentant är Fredrika Andersson från LSU, Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.

– Jag tror och hoppas att vi 400 unga från hela världen kan visa på större enighet än världsledarna och ta fram skarpa rekommendationer till de ministrar som deltar i Pre-COP. Målet är att höja ambitionen i klimatarbetet och förbättra förutsättningarna för unga från alla bakgrunder att delta. Vi befinner oss i en klimatkris, nu måste vi rädda det som räddas kan, säger Fredrika Andersson.

Fredrika Andersson, Sveriges ungdomsrepresentant från LSU. Foto: Privat

Vad mötet faktiskt kommer leda till är det hon är mest nyfiken på.

– Kommer detta bli ännu ett event där unga får vara med på ministrars selfies och Instagraminlägg utan att någon reell politik ändras utifrån våra rekommendationer? Det är upp till Per Bolund och andra deltagande ministrar.

Någonting som Fredrika Andersson beskriver som fundamentalt är att mötets resultat kommer ligga till grund för Pre-COP och COP26, FN:s klimatkonferens som hålls i år.

Som representant för Sveriges unga kommer hon delta i en arbetsgrupp som ska diskutera ungas förutsättningar att påverka klimatpolitiken.

– Att instifta nationella ungdomsråd för klimat i alla länder och tillföra reella resurser för ungdomsdeltagande, som tid och ekonomisk ersättning, är viktigt för att unga ska ha möjligheten att utkräva bättre klimatpolitik från sina regeringar.

Ger unga en unik plattform

Den ideella barn- och ungdomsföreningen Fältbiologerna har deltagit i många tidigare klimatmöten där de ställt krav på miljörättvisa.

​​– Den här typen av möten brukar skapa stort engagemang hos unga, som ofta har väldigt bra koll på den senaste forskningen och vilka åtgärder som krävs för att uppnå miljörättvisa, säger Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna.

De senaste åren har Fältbiologerna prioriterat inhemsk opinionsbildning och internationell civil olydnad framför klimatmöten. Leo Rudberg berättar att föreningens ställda krav ofta ignoreras av makthavarna på klimattoppmöten, men att det inte ska hindra unga från att fortsätta kämpa. Han understryker att det aldrig på förhand går att veta vad mötena kommer resultera i.

– Det enda rimliga vore att politikerna tar till sig av våra krav. Barn får inte rösta och den här typen av möten är en av få plattformar där vi faktiskt får göra våra röster hörda i det politiska systemet.

Läs mer om klimatmötet Youth4Climate här.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X