Inget kolskadestånd till Uniper

Kolkraftverket Maasvlakte utanför Rotterdam måste stänga inom sju år. Bild: Frans Berkelaar / Flickr

Inget kolskadestånd till Uniper

Det europeiska kraftbolaget Uniper får ingen miljardkompensation för att de tvingas stänga ner ett kolkraftverk senast 2030. Det har en domstol i Nederländerna beslutat.

Uniper hade begärt 1 miljard euro (cirka 11 miljarder kronor) i skadestånd för vad de menar är en förtida nedstängning av sitt kolkraftverk i Nederländerna, som Sveriges Natur rapporterat om. Nederländerna beslutade 2018 att fasta ut kolkraft helt.

Det är förvaltningsdomstolen i Haag som sagt nej till bolagets skadeståndskrav. Domstolen ansåg att Uniper och den tyska koljätten RWE, med tanke på sina stora utsläpp, kunde ha förutsett den nederländska regeringens beslut. De hade fått gott om tid att för att förändra sin produktion i mer hållbar riktning, skrev domstolen också, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stämningarna grundade sig på Energy Charter Treaty (ECT). Det är ett ganska okänt fördrag som kom till i början på 1990-talet för att skydda västeuropeiska företag som investerade i före detta kommuniststater från godtycklig behandling, som expropriering eller diskriminering gentemot inhemska konkurrerande företag.

Fått stark kritik

Miljörörelsen var starkt kritisk mot fördraget från första stund, och har efterhand fått understöd av många etablerade ekonomer, politiker och forskare, vilket Sveriges Natur också skrivit om.

EU har länge hävdat att fördraget kan och bör reformeras. Nu har Polen, Italien, Frankrike, Nederländerna, Spanien och Tyskland sagt att de vill lämna ECT, eller redan gjort det.

ECT:s generalsekreterare Guy Lenz har inte stärkt fördragets sak genom arga uttalanden mot kritiker: “Vem betalar de där clownerna för den sånt är skit”, skrev han Twitter.

Uniper var tidigare en del av bolaget E.ON, som 2016 delades upp i två delar där Uniper fortsatt driva i huvudsak kärnkraft och fossilkraft. Bland annat driver Uniper kärnkraftverket Oskarshamn 3 och det oljeeldade Karlshamnsverket i Sverige. Uniper i Tyskland är framför allt verksamt inom fossil gas, genom import av rysk gas, bland annat genom delägande i den nu avskrivna och sprängda Nordstream 2

Mångmiljardförlust

Sprängningen av Nordstream 2 har resulterat i mer än hundra miljarder kronor i förlust under 2022. I höstas togs bolaget över av den tyska staten för att förhindra konkurs och sammanbrott för gasnätet.

Tidigare huvudägare var finska Fortum. Fortums köp av Uniper krävde, och fick, president Vladimir Putins personliga välsignelse, då båda bolagen hade stora tillgångar i Ryssland.

Fortums aktiekurs drabbades hårt av krig och kris och föll brant i början av 2022, men har återhämtat sig en del efter att den tyska staten tog över Uniper.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X