Insektsvärldens glittrande mästerflygare

Fyrfläckad trollslända.

Insektsvärldens glittrande mästerflygare

Insektsvärldens glittrande popstjärnor kan charma vem som helst. Men trollsländornas liv är både längre och mer oglamouröst än de flesta anar.

Trollsländelarv.

Nu i september flyger fortfarande några trollsländor. Röda ängstrollsländor och blåsvarta höstmosaiksländor glänser i sensommarsolen. Men de flesta befinner sig under vattenytan, beredda att genomleva vintern som larver. Då är de allt annat än glittrande. De är gråbruna korvar med ben och lurpassar på allt som är mindre än de själva. När ett byte kommer tillräckligt nära slungar de ut sin ”fångstmask”, utfällbara käkar som de sedan drar tillbaka in i munnen.

Vissa arter tillbringar hela fem år som larver innan de förvandlas till mer glamourösa luftväsen. Livet som flygande trollslända varar däremot bara en eller två månader för de större sländorna som kallas egentliga trollsländor. För jungfrusländor och flicksländor som är lite mindre handlar det om två-tre veckor i luften.

Att trollsländor skulle leva bara en dag är alltså inte sant. Det gäller däremot för dagsländor som inte är särskilt nära släkt med trollsländor. Dagsländorna lever som larver i vatten under några månader innan det är dags för deras enda dag som flygande sländor.

Även när trollsländorna har lämnat vattnet och fått vingar är de fullfjädrade rovdjur. Med 10-15 meter per sekund hör de till insektsvärldens racerflygare. De navigerar som små helikoptrar och flyger till och med baklänges om det behövs. Dessutom har de extremt god syn med sina 28 000 fasettögon.

Från geggan till toppen

Kungstrollsländan är en av Sveriges och Europas största trollsländor, med omkring en decimeter mellan vingspetsarna. Helst lever den vid smala bäckar där honan lägger sina ägg genom att sticka ner bakkroppen i bottengeggan. När äggen kläcks ligger larverna kvar halvt nergrävda och väntar på byten som glider förbi.

Fyrfläckad med åtta fläckar

Fyrfläckad trollslända hör till de arter man oftast ser. Den är inte bara en av våra vanligaste trollsländor, den trivs också vid nästan alla vatten och flyger ända från april till augusti. Dessutom är fyrfläckad trollslända lätt att känna igen på sina fyra svarta fläckar mitt på vingarna. Egentligen borde den kanske heta åttafläckig eftersom den också har fyra mörka fläckar längst ut på vingarna, så kallade vingmärken. Men sådana vingmärken längst ut har alla trollsländor.

Nyfiken besökare

Har du någon gång fått in en stor trollslända i huset? I så fall var det antagligen blågrön mosaikslända, som verkar vara den mest nyfikna trollsländan. Därför är den också relativt lätt att fånga på bild eller i en håv. Blågrön mosaikslända undersöker allting noga, där den svävar lågt över marken, högt upp i trädkronorna eller in genom ett fönster.

Hona av blodröd ängstrollslända.
Hane av blodröd ängstrollslända.

Blodröd höstflygare

På sensommaren och hösten ser man ofta många röda trollsländor som hör till gruppen ängstrollsländor. En av de lättaste att känna igen är blodröd ängstrollslända som har helt svarta ben och ett svart T uppepå mellankroppen. Hannar och gamla honor är lysande klarröda medan yngre honor är mer gultonade.

Livet på ett näckrosblad

Om du ser en slända med stora klarröda ögon som sitter på näckrosblad kan du vara ganska säker på att det är större rödögonflickslända. Hannen flyger sällan in till land. Under hans näckrosblad kommer honan att fästa sina ägg när de backar ner längs stjälken ihopsittande i parningsställning. Då kan de vara under vatten så länge som en halvtimme.

Gillar jungfruliga vatten

Blå jungfruslända trivs längs rinnande vatten som inte är för grumliga eller förorenade. Därför saknas den ofta i jordbrukslandskap, där man istället kan få se blåbandad jungfruslända som är mindre känslig. Blå jungfrusländehannar är metalliskt grönglänsande över hela vingarna medan den blåbandade släktingen har delvis genomskinliga vingar med ett grönglänsande band.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X