Annons
”Jag vill att världen ska se vad Kanada är för land”

Tsakë ze’ Howilhkat Freda Huson protesterar mot polisen. Foto: Amber Bracken

Kultur

”Jag vill att världen ska se vad Kanada är för land”

Nyligen avslutades Stockholms Filmfestival där filmen Yintah hade svensk premiär. Det är en dramatisk skildring av ett urfolks kamp för sina rättigheter, sitt land och sin kultur. Sveriges Natur har träffat regissören Michael Toledano.

I tio år följde den kanadensiske journalisten och dokumentärfilmaren Michael Toledano urfolket wet’suwet’ens kamp mot den kanadensiska staten för att få stoppa bygget av pipelines på sin mark. Först var han där som journalist och rapporterade vad han såg, men efter ett tag sade han upp sig från sitt jobb och flyttade till reservatet för att börja filma allt som hände.

Resultatet av hans arbete är en nästan två timmar lång film där tittarna får följa en segdragen kamp mot polisen, gasbolag och Kanadas premiärminister Justin Trodeau.

– Filmen visar vilken stor förändring en liten grupp människor kan göra. Jag tror att det är en historia om mänskligt mod. De kvinnliga huvudpersonerna i filmen är villiga att slåss för planeten och för det kollektiva välmående på jorden. Historier med sådant mod är ovanliga, säger Michael Toledano.

Kontroversiell film

I Yintah är det påtagligt vad som står på spel, mil efter mil med skog, höga berg, djupa dalar och en av de få floder i Kanada vars vatten är så rent att det går att dricka direkt ur händerna. Det handlar också om kultur, ett sammanhang, ursprung och tusenåriga traditioner. Under produktionen mötte filmteamet ett starkt motstånd.

– Det här är en film som den kanadensiska staten och polisen inte ville skulle göras. Jag fängslades under inspelningen och hotades med pistol. Det slutade med att jag satt inlåst i fyra dygn. Jag blev övervakad och trakasserad. Jag tror att det är viktigt att dela det här berättelsen, för att visa att det finns en sanning som det kanadensiska samhället inte vill ska bli allmänt känd.

Läs också: Joan Carling försvarar urfolkens rättigheter

Flyttade 500 mil

Inför slutproduktionen av filmen var Michael Toledano tvungen att flytta till Montreal, som ligger ungefär 500 mil ifrån Houston, i delstaten British Columbia, som är den största staden närmast wet’suwet’ens område. Han kunde inte vara kvar i British Columbia och jobba med filmen i lugn och ro.

Han säger att alltid saknar området och skogen kring Morice river. Naturen finns kvar i honom.

– Jag vill att folk ska ha en bättre kunskap om kanadensisk historia, vilka wet’suwet’ens-folket är och varför de kämpar så hårt att skydda sitt land. Och att de har fått uppleva polisvåld och trakasserier bara för att de har försökt att skydda sitt land.

Läs också: Gör samernas röster hörda

Kampen om naturen pågår överallt

Enligt Michael Toledano finns det tyvärr ett svagt intresse för miljöfrågor i Kanada. Olje- och gasindustrin sprider propaganda och gömmer sig bakom löften om grön energi.

Utvinningen av naturtillgångar har stort stöd. Många kanadensare har inte kunskap om vad utvinning och olja och gas gör med naturen och vilka problem det skapar för urfolk, enligt Michael Toledano.

– Där det finns urfolk finns det biologisk mångfald, de är de som skyddar det som finns kvar. Precis som samer i Sverige, allt är ihopkopplat. Kampen är väldiga lika och sammankopplade. Jag tror att filmen är användbar för att folk ska få en uppfattning om vad som egentligen sker när urfolk kämpar för sina rättigheter, avslutar Michael Toledano.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X