Annons
Var hamnar din gamla mobiltelefon?
Återvunna mobiltelefoner – vart tar de vägen?

Var hamnar din gamla mobiltelefon?

Tillverkarna är enligt lag skyldiga att se till att ­gamla mobiler återvinns på rätt sätt i Sverige. Men varje år säljs hundratusentals inbytesmobiler utomlands och då tappar tillverkarna kontrollen över vad som händer. Sveriges Natur har gett sig ut på jakt efter din gamla mobiltelefon.

– Människor som jobbar med mobilerna har varken tillgång till rätt teknik, utbildning eller skyddsutrustning.

Av miljöskäl sade Indiens regering därför nyligen nej till Apple som ville starta en verksamhet för återförsäljning av gamla mobiler i landet.

– Vi har tillräckligt med nya telefoner och människor köper dem. Men eftersom det är dyrare att återvinna telefoner i rika länder vill företagen gärna skicka hit gamla telefoner. Att skicka gamla billiga telefoner till Indien gör inget gott  utan skapar bara nya problem, säger Satish Sinha.

– Att öka mängden avfall i utvecklingsländerna är inte rättvist, ni borde ta hand om dessa telefoner själva.

Enligt Telenors Magdalena Aspengren är den viktigaste frågan att arbeta med attitydförändringar så att kunderna kan tänka sig att behålla sina telefoner längre. Hon efterlyser också fler telefoner som är byggda så att det går att byta ut delar själv utan att behöva byta ut hela telefonen.

– Och ska man ha en riktigt cirkulär ekonomi där man samlar in och garanterar att telefoner inte hamnar på soptippar behöver vi globala pantsystem. Varje telefon har ett unikt ID-nummer så det skulle kunna gå att spåra den och en pant skulle ge ett incitament att den till slut lämnas in till återvinning på ett säkert sätt.

Filmproduktion: Per Liljas

Skribent Malin Crona
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X