Annons
Johanna Sandahl dansar ut
kvinna i balklänning

Naturföreningens ordförande Johanna Sandahl på Nobelfesten i Stadshuset 2022. Foto: Markus Larsson

Johanna Sandahl dansar ut

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl avgår vid riksstämman i juni 2023. Stadgarna rekommenderar att ordföranden sitter max tio år. ”Till våren har jag suttit nio år”, säger Johanna Sandahl till Sveriges Natur.

Det är fredag eftermiddag, den 9 december. Johanna Sandahl har precis provat ut den klänning hon ska bära på Nobelmiddagen på Stadshuset dagen efter.

Enligt Naturskyddsföreningens presstjänst är det första gången som en ordförande för föreningen är bjuden på Nobelmiddagen, åtminstone så länge någon kan minnas. För Johanna Sandahl blir det ett fint avslut efter snart nio år som ordförande, att dansa ut i balklänning tillsammans med kungafamiljen, ministrar och Nobelpristagare.

För i dag, måndag den 12 december meddelar hon officiellt att hon tänker avgå som ordförande för Naturskyddsföreningen vid riksstämman den 16-18 juni 2023. Som en händelse hålls riksstämman i hennes födelsestad Västerås.

Just nu väntar inget annat uppdrag vid avslutet. Det är inte därför jag slutar, säger hon till Sveriges Natur.

– Jag har ingen aning om vad jag ska göra sen, mer än att det helt säkert kommer att ha att göra med miljöfrågor. Jag slutar inte för att jag fått ett annat uppdrag, utan det handlar om att jag hållit på med det här i nästan tio år, och jag tycker att jag har gjort mitt bästa.

Rekommenderar tio år

Sedan hon tillträdde som ordförande 2014 har det i juni 2023 gått nio år. Naturskyddsföreningens stadgar rekommenderar att en ordförande inte sitter mer än tio år.

När Johanna Sandahl tillträdde leddes Sverige av en borgerlig regering bestående av en koalition med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Tre månader senare vann Socialdemokraterna (S) valet.

Att hennes ordförandeskap sammanfallit med en regering ledd av S och under en period även Miljöpartiet, för att Sverige när hon avgår åter har en borgerlig regering, är en slump. Men en slump som också slagit henne, utan att hon tänkt så mycket på det.

Vad kommer du ställa för krav på den nya regeringen under ditt sista halvår?

– Jag förväntar mig att regeringen växlar upp avsevärt när det kommer till klimat- och miljöfrågor. Än så länge har vi inte fått några konkreta besked om hur regeringen ska uppnå klimatmålen 2030. Det finns en nästan total avsaknad av miljöfrågor i Tidöavtalet och ser vi det på sikt kommer miljöbudgeten minska rejält de kommande tre åren. Så jag förväntar mig att regeringen, i denna trippelkrisens tid, i ord och handling visar att den förstår att vi står inför en extrem utmaning, säger Johanna Sandahl.

Med trippelkris menar Johanna Sandahl klimatförändringarna, förlusten av den biologiska mångfalden och spridningen av miljögifter.

Vad kommer du själv att fokusera på sista halvåret?

– Det är mycket som står på spel och som behöver hända. Det är närmaste halvåret är det mest aktuella att Sverige blir ordförande i EU och vi har en viktig uppgift att ligga på så att Sverige tar ledarrollen och driver viktiga beslut framåt på ett ambitiöst sätt. Det är otroligt många lagstiftningar som ska bli klara.

Parallellt med ordförandeskapet i EU finns mycket att göra nationellt. Inte minst nämner hon skogspolitiken och att regeringen ska lägga fram en klimathandlingsplan.

Kom till en redan stark organisation

Att redan nu ge några råd till sin efterträdare är svårt. Det är ett halvår kvar tills hon avgår och mycket beror också på vem det är som efterträder, vilken bakgrund den personen har.

Själv menar Johanna Sandahl att hon hade fördel av att komma in som ordförande för en organisation som redan då var stark, med högt förtroende och stor genomslagskraft.

– Jag kan tycka att jag har förvaltat detta och även stärkt de egenskaperna. Föreningen är större i dag, har ännu mer genomslagskraft och fortsatt hög trovärdighet. Vi har också stort inflytande över samhällsdebatten och är en plats där människor kan få utlopp för sitt engagemang.

Ett par konkreta framgångar som Johanna Sandahl vill nämna är när Naturskyddsföreningen räddade Ojnareskogen på Gotland.

– Många andra var så klart inblandade, men vi var helt avgörande och spelade en stor roll. Och stoppet av utbyggnaden av Preemraff, säger hon.

Utöver dessa två konkreta segrar under Johanna Sandahls ordförandeskap räknar hon också in de politiska förslag som föreningen drivit. Förslag som sedan blivit lag.

– Nu har ju tyvärr den nuvarande regeringen rivit många av dem, som resebidraget, bonus-malus och reduktionsplikten. De här är ett antal reformer som föreningen faktiskt varit med att driva fram och som blev verklighet under den här perioden. Sen tänker jag på skogsdebatten, som ju bubblat länge i föreningens historia, men som fått en mycket mer framträdande roll de senaste åren. Där tror jag också vi varit avgörande, både för vikten av skydd av biologisk mångfald och vikten av att ställa om skogsbruket.

talar på gågatan
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl talar på gågatan i Mora, våren 2022. Foto: Erik Halkjaer

Att den rödlistade vitryggiga hackspetten redovisar fler häckningar ser Johanna Sandahl som en fin och tydlig symbol för framgång. Och trots att miljöbudgeten nu skärs ner av regeringen påminner hon om att den sedan 2014 trots allt stärkts rejält.

20 000 nya medlemmar

Att Naturskyddsföreningen de senaste två månaderna fått 20 000 nya medlemmar tar hon som ytterligare ett bevis på att föreningen betraktas som en trovärdig aktör som gör skillnad. Antalet medlemmar fortsätter alltså vara långt fler än 200 000, liksom när Johanna Sandahl tillträdde 2014.

– När man märker att miljö- och klimatpolitiken är på väg åt fel håll, då får man en väldigt stark känsla av att göra något och man känner till Naturskyddsföreningen och vet att vi gör ett bra jobb, så då går man med. Sen tror jag att ökningen också hänger ihop med att civilsamhället har börjat ifrågasättas. Det är ett råd jag ändå skulle vilja ge min efterträdare, att ha i åtanke att det finns krafter som ifrågasätter civilsamhället som en viktig del av demokratin.

Johanna Sandahl har suttit i Naturskyddsföreningens styrelse sedan 2010, under ett par år också som vice ordförande. Hennes engagemang har inte bara handlat om kampen för en frisk planet, säger hon, utan också om vikten av ett starkt civilsamhälle.

– Man kan förändra samhället på olika sätt, men jag ser civilsamhället som en otrolig viktig kraft, i detta fall för miljö och klimat, men också för samhällsutvecklingen. Därför tror jag många väljer att gå med i föreningen.

Helt rätt arbeta mer med gruvor

När hon som nyvald ordförande intervjuades av Sveriges Natur 2014 listade Johanna Sandahl föreningens viktigaste sakfrågor: skog, jordbruk, hav/fiske, miljögifter och klimat. Det är frågor som än i dag är aktuella. Vid riksstämman 2014 kom också gruvorna in i bilden.

– Det är verkligen helt rätt. Frågan har blivit högaktuell med tanke på jakten på jordartsmetaller.

En fråga som hon inte är helt nöjd med är mångfalden inom Naturskyddsföreningen. Det nämnde hon 2014 som en fråga hon vill jobba mer med, och där har man inte kommit i mål än, säger hon. Det blir något för den nya ordföranden och styrelsen att jobba vidare med.

Något som Johanna Sandahl ser fram emot efter riksstämman 2023 är att plocka ner Gibsongitarren från väggen. Det finns mer utrymme för musik i hennes liv, ett intresse som fått stå tillbaka i allt för många år nu. Först väntar bara det kanske mest intensiva halvåret i hennes ordförandeskap. Efter Nobelfestens vals.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X