Kina bygger 60 nya kärnkraftverk
Kina har skrivit på FN:s globala klimatavtal från Parismötet i december. Vägen till landets klimatmål kommer till stor del att gå via 60 nya kärnkraftverk.
Kina ska lösa sina problem med utsläpp från kolkraftverk med en stor satsning på kärnkraft. Regeringen har presenterat en plan för kärnenergin som kostar 570 miljarder dollar eller närmare 5 000 miljarder kr, rapporterar The Economist.
Det första kärnkraftverket i Kina byggdes under 90-talet. I dag har landet 36 reaktorer och 20 är under uppförande. Enligt den nya planen ska ytterligare 60 kärnkraftverk byggas. Det blir i så fall en åttafaldig ökning av kärnkraften. Trots de stora siffrorna kommer kärnkraften ändå inte att svara för mer än cirka 9 procent av landets elförsörjning.
Enligt Kina krävs kärnkraften både för att nå målen i klimatavatlet och för att minska luftföroreningarna från kolkraftsanläggningarna. De orsakar många sjukdomar och dödsfall.
Hittills har Kina främst nyttjat rysk, amerikansk och fransk teknologi i sina kärnkraftverk. Framöver är siktet inställt på att bli mer eller mindre självförsörjande på området.
På många håll i Kina har människor protesterat mot kärnkraftsplanerna, och på vissa håll har staten backat. Men kineser är generellt sett mer positiva till kärnkraft än invånare i västerländska länder.