Kollaps för Östersjötorsken
Östersjötorsken är inte längre bara hotad. Beståndet har kollapsat helt.
Det visar preliminära beräkningar gjorda av Internationella havsforskningsrådet, ICES.
På 1980-talet landades årligen runt 400 000 ton Östersjötorsk, i dag är den årliga fångsten under 20 000 ton. På relativt kort tid har fångsten minskat med över 95 procent och det är många år sedan yrkesfiskarna lyckats fiska upp sina kvoter. Provfiskningar och nya beräkningsmodeller gjorda av Internationella havsforskningsrådet, ICES, visar att läget för torskbeståndet är än värre än befarat.
– Det är inte längre möjligt att bedriva ett hållbart fiske på torsken i området. Dessutom vill vi att fisket på skarpsill flyttas bort från sydöstra Östersjön så att torsken får tillgång till tillräckligt med föda för att överleva, säger Stina Tano, sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
Tillsammans med bland andra Coalition Clean Baltic och Baltic Sea 2020 skriver Naturskyddsföreningen i ett brev till EU-kommissionen att man bör unyttja möjligheten som finns i den gemensamma fiskeripolitiken, GFP, att anta så kallade brådskande åtgärder för att omedelbart införa ett moratorium på fiske av torsk från det östra beståndet.
”De är som zombiefiskar”
Det var länge sedan Östersjötorsken växte sig stor och gammal. Dagens fiskar blir könsmogna redan när de är 20 centimeter långa och blir oftast inte äldre än max ett par år.
– Vi har skapat en samling pygméfiskar. Från att ha varit stora som smågrisar är dagens torskar så små att de knappt ens får i sig skarpsill. Lägg till det att de är svaga, magra och sjukliga och fulla med levermask. De är som zombiefiskar, de orkar knappt simma utan bara ligger där nere på bottnen och svälter, säger Nils Höglund, ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic.
Med tanke på det akuta läget och att situationen nu är belagd av forskarna i Internationella havsforskningsrådet är det inte acceptabelt att fiska vidare ett år till på det här småväxta och svaga beståndet, anser Nils Höglund.
– Torskfisket pågår just nu och det måste till ett totalstopp så fort som möjligt, allt annat vore oansvarigt med tanke på vad vi vet redan nu om beståndet. Att döma av de provfiskningar som görs har beståndet fullständigt kollapsat. Man hittar knappt någon fisk alls, inga ägg, inga larver. Nu måste vi dra i alla bromsar som finns, annars är torsken i öst borta som matfisk och blir bara en sporadisk udda bifångst i stil med den fredade staksillen.
– Det är med djup oro jag tar del av rapporten om östra torskbeståndet, säger miljöminister Isabella Lövin.
– När jag först fick upp ögonen för problemet var biomassan redan alarmerande låg. Nu är torskarna magra och i usel kondition. Enligt den gemensamma fiskeripolitiken ska alla bestånd fiskas på hållbara nivåer senast 2020. Hoppas att alla står upp för det. I januariavtalet var vi eniga om vara pådrivande för hållbara bestånd.
Hon nämner bland annat åtgärder för att minska bottentrålning i känsliga områden, ett generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden och att ge stöd till fiskare som provar alternativa metoder.