Annons
Kommuner flyger trots klimatmål
Flyg lyfter från flygplats.

I Sundsvall och Timrå vill politikerna att fler flyger från den lokala flygplatsen, ambitiösa klimatmål till trots. Foto: Santiago Urquijo/Getty images

Tågen & klimatet

Kommuner flyger trots klimatmål

Tre av fyra kommuner i Norrland och Dalarna rekommenderar sina anställda att resa fossilfritt, men nästan alla kommuner tillåter ändå flygresor. Det visar en enkät som Sveriges Natur har låtit göra i norra Sverige. I flera fall uppmuntras flygande för att stödja kommunernas egna flygplatser.

På senare tid har flera Norrlandskommuner ändrat sina resepolicy för att göra det möjligt för de kommunanställda att flyga. I såväl Örnsköldsviks som Timrås och Sundsvalls kommuner vill kommunpolitikerna hålla liv i de lokala flygplatserna, och i vintras följde Östersund i samma spår sedan antalet resenärer från den lokala flygplatsen minskat.

Förändringarna går stick i stäv med de ambitiösa klimatmål som majoriteten Sveriges 290 kommuner har satt upp. Så gott som alla kommuner har någon policy för att minska utsläppen av växthusgaser. För tjänsteresor rekommenderas i de flesta fall videomöten som alternativ eller cykel eller tåg för att hålla nere klimatpåverkan.

Kommuner tillåter flyg och fossildrivna bilar

Många anställda i kommunerna, och i de kommunalt ägda bolagen, tillåts ändå att resa med flyg och med fossildrivna bilar. Flera anställda reser vitt och brett i Sverige eller på internationella uppdrag och gör studieresor med stor klimatpåverkan.

När Sveriges Natur gör en enkät bland Norrlands och Dalarnas 69 kommuner visar det sig att de flesta av dem har ambitiösa miljö- och klimatrekommendationer i sina anvisningar till de anställda, men 98 procent av de svarande kommunerna ger ändå grönt ljus för flygresor i tjänsten.

Flyg rekommenderas framför allt när avstånden är långa och tidsvinsten är stor, men i flera fall uppmanas personalen att flyga även i fall det är fördelaktigt ekonomiskt. Bara en kommun, Malung-Sälen, utesluter helt flygresor för sin personal, men inte av klimatskäl, utan av ekonomiska. Det är för dyrt.

Läs också: Nya siffror – så flyger svenskarna efter covid

Östersund lade till flyg i resepolicy

I slutet av förra året lade Östersund kommun till flyg som alternativ för tjänsteresor i sin resepolicy. Förändringen har väckt debatt men enligt kommunledningen handlar det inte om en uppmuntran till tjänstemännen att flyga, eftersom flygresor står som sista alternativ i kommunens policy, anser politikerna.

Samtidigt är tjänstemännens flygresor svårförenliga med Östersunds höga profil i klimatfrågan. På kommunens hemsida står det att ”kommunorganisationen ska vara fossilfri och energieffektiv redan 2025” och ”I Östersund arbetar vi för att få fler medborgare att välja mer miljövänliga alternativ vid resor”.

Strategiskt viktigt för inrikesflyget

Hösten 2023 ändrade Örnsköldsviks kommun sin resepolicy. Där rekommenderar ledningen sina anställda att i första hand resa från den lokala, kommunalt ägda, flygplatsen för att den ska överleva.

Året därpå ändrade Timrå sin resepolicy till att bli mer flygvänlig, något som politiker även i Sundsvall vill göra. De båda kommunerna är delägare i en flygplats som dras med stora förluster och de politiska ledningarna vill att den ska användas mer.

Hållningen att öka användningen av de lokala flygplatserna har starkt stöd hos regeringen som nyligen uppmuntrade kommunerna att ha ”en mer flygvänlig resepolicy”. Enligt infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) har kommunerna ett stort ansvar med tanke på att de regionala flygplatserna dras med mångmiljonförluster.

Ändrad resepolicy en trend

Organisationen Klimatkommunerna organiserar 57 av landets kommuner och regioner, varav åtta finns i Norrland och Dalarna. Organisationen säger sig se en trend där flera kommuner har släppt sina rekommendationer för tjänsteresor med tåg till förmån för inrikesflyget.

– De har tidigare har haft en hård hållning mot flyg, men så har andra röster höjts om att man behöver ha flyget av olika anledningar. Vi rekommenderar att man alltid ska resa med tåg om det finns bra förbindelser, säger Filippa Borgström som är verksamhetsledare på Klimatkommunerna.

Läs också: Fossiltransporter i klimatkommunernas upphandlingar

”Inte säkert att tågen går”

Enligt Sveriges Naturs enkät anser några av de nordligaste kommunerna att tågresor inte kan vara ett alternativ vid längre resor. Kiruna kommun saknar visserligen en uttalad policy kring tjänsteresor, men skriver till Sveriges Natur att de anställda bara reser med tåg till mer närbelägna städer som Luleå och Umeå. Vid längre resor flyger de för att spara tid.

”Ska man åka tåg är det inte heller säkert att tågen går eller kommer fram på grund av snöstorm eller kyla”, skriver Ann-Sofie Reineström, HR-chef i Kiruna kommun, till Sveriges Natur.

Tåg är viktigt för regional utveckling

I merparten av de kommuner som har svarat på Sveriges Naturs enkät tillåts tjänsteresor med flyg i undantagsfall och ofta finns det restriktioner. Så är till exempel fallet i Bollnäs där de anställda uppmanas att ta tåget eftersom det anses viktigt för den regionala utvecklingen.

”Tågresandet längs Atlantbanan (järnvägen till Norge) och Norra stambanan behöver öka för att vi ska kunna åka kommersiell persontågstrafik även i framtiden. Att ha en attraktiv och väl fungerande persontågstrafik bidrar till att knyta samman lokala arbetsmarknader till en större regional arbetsmarknad med potential för ekonomisk tillväxt och framtidstro”, skriver kommunen till Sveriges Natur.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook