Kritik mot Naturskyddsföreningens besparingsförslag
När Naturskyddsföreningens riksstyrelse ska spara pengar frångås bland annat ett stämmobeslut om återbäring till föreningens länsförbund och kretsar. Flera av ordförandena i länsförbunden är kritiska, men riksstyrelsen betonar allvaret i situationen och larmar om att pengarna snart inte räcker.
I november förra året meddelade ledningen för Naturskyddsföreningens rikskansli att man behöver omorganisera till följd av de besparingar som riksstyrelsen beslutat om. När Sveriges Natur i början av året kontaktar ordförandena i Naturskyddsföreningens 24 länsförbund visar det sig att flera av dem knappt känner till omorganiseringen.
En länsordförande säger sig ha läst om det i Sveriges Natur, en annan ordförande undrar om uppgiften verkligen stämmer och en tredje har bara dåliga erfarenheter av omorganiseringar. Av de 14 ordföranden som svarar är dock de flesta överens om att eventuella uppsägningar och besparingar på rikskansliet ändå inte berör dem och att de troligen är högst nödvändiga.
En omorganisation borde gjorts för länge sedan
”Det är en nödvändig reaktion på sämre tilldelning av medel, något vi visste skulle komma redan för ett år sedan. Omorganisation – anpassning av verksamheten till aktuellt nuläge i samhället – skulle gjorts för länge sedan för att bli mera effektiva och mindre sårbara”, skriver en ordförande.
En annan skriver att ”det är ett beklagligt men tyvärr nödvändigt beslut, med tanke på det ekonomiska läget. Det är ju inte möjligt att gå back hur länge som helst.” Samma person tillägger: ” Väljer rikskansliet att till exempel nyanställa mer personal, trots att det egentligen saknas pengar till det, är det också rikskansliets sak att minska personalstyrkan så att ekonomin blir mer hållbar igen.”
Gammal stridsfråga väcks till liv
”Fördelningen 176 anställda på riks mot 15 anställda på regionkanslierna är fel. Balansen måste ändras, det vill säga mer resurser till län och kretsar”, skriver en ordförande som också konstaterar att inför årets riksstämma i juni kommer det att presenteras flera motioner om större återbäring från medlemsavgifter och gåvor till föreningens lokala verksamheter. Frågan om återbäring är en gammal stridsfråga i föreningen.
Så sent som på den senaste riksstämman 2023 beslutades det att 35 procent av de autogirogåvor som överstiger 50 miljoner kronor ska tilldelas länsförbund och kretsar. Det stämmobeslutet kommer riksstyrelsen att frångå i år (2025), skrev Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall i ett mejl till föreningens alla förtroendevalda i december förra året med anledning av besparingarna.
Läs också: Stor osäkerhet kring Naturskyddsföreningens biståndsverksamhet
Riksstyrelsen frångår stämmobeslut
De länsordföranden som Sveriges Natur varit i kontakt med tar inte lätt på beslutet att frångå ett stämmobeslut. Åtta av dem är kritiska till beslutet och tycker inte att de har fått tillfälle att vara delaktiga i ett beslut som berör dem.
Beslutet innebär att 1,7 miljoner kronor som skulle gått till länsförbund och kretsar används för att klara besparingar på rikskansliet. ”Det känns onödigt att frångå ett stämmobeslut för så lite pengar, utan man skulle kunnat ta av sparat kapital i stället”, skriver en ordförande.
”Djupt odemokratiskt beslut”
Enligt flera av länsordförandena ska det krävas något extraordinärt för att riksstyrelsen ska frångå ett stämmobeslut. Att rikskansliet, enligt dem, lever över sina tillgångar, anser de inte är en extraordinär händelse.
”Beslutet är djupt odemokratiskt. Riksstyrelsen har inte ens kontaktat oss länsförbund som nu förmodas betala för rikskansliets verksamhet. Ingen förankring, ingen dialog alls har förekommit”, skriver en ordförande.
Fler stämmobeslut kommer att frångås
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall håller varken med om att rikskansliet lever över sina tillgångar eller om att det inte funnits någon dialog. Hon säger att styrelsen vid ett flertal tillfällen informerat föreningens förtroendevalda om besparingarna och varför de måste göras.
– Att vi frångår stämmobeslut stämmer och troligen kommer vi behöva frångå fler stämmobeslut eftersom rikskansliet också hanterar många stämmobeslut, säger hon.
Risk att ekonomin inte går ihop
Beatrice Rindevall beskriver även situationen som i allra högsta grad extraordinär.
– Det här är absolut en extraordinär händelse. Det är en stor besparing som kommer att påverka viktig verksamhet. När ramarna minskar behöver riksstyrelsen fatta beslut för att få helheten att hålla. Så det handlar inte om ifall vi har rätt att göra så här, utan om att vi har en skyldighet att agera. Om vi inte gör det kommer föreningens ekonomi inte att gå ihop om några år. Det är ditåt pilarna visar.
På kvällen den 20 januari höll Naturskyddsföreningens riksstyrelse en digital informationsträff för föreningens alla förtroendevalda om besparingar och varsel. När Sveriges Natur ringer några av de länsordföranden som deltog på mötet tycker de att det fortfarande finns utmaningar om brist på dialog.
Information har skickats ut
Sveriges Natur har tagit del av flera mejlutskick från riksstyrelsen till föreningens förtroendevalda, liksom mejlkonversationer med några länsordföranden och föreningens revisor, från slutet av förra året. Av dessa framgår att information om besparingar har skickats ut till alla, men de länsordföranden som Sveriges Natur pratat med håller fast vid i att det har saknats en dialog kring beslutet om att frångå stämmobeslutet om återbäring.