Annons
Lika mycket sol- och vindkraft som kärnkraft

I Norden beräknas vind- och solkraft bli större än kärnkraften redan under 2022. Foto: Getty Images

Lika mycket sol- och vindkraft som kärnkraft

År 2023 räknar Svenska Kraftnät med att den svenska vind- och solkraften i princip kommer vara lika stor som kärnkraften. I Norden förlorar kärnkraften redan i år i jämförelse med sol och vind.

Under vecka 6, eller 7-13 februari, producerade svensk vindkraft 1,2 terawattimmar (TWh). Detta samtidigt som svensk kärnkraft gick för fullt, men den gav mindre, 1,1 TWh. Det var inte bara en ovanligt blåsig vecka, utan en förhandsvisning av en nära framtid om man får tro den senaste prognosen från Svenska Kraftnät (SvK). Prognosen sträcker sig fram till år 2026 och enligt den kommer svensk vind- och solenergi att nästa år producera 49 TWh i jämförelse med kärnkraften som kommer ge 50 TWh.

Under kommande år byggs sol- och vindkraften ut, och förväntas efter 2023 gå om kärnkraften för att 2026 ge 59 TWh.

Blåser mer på vintern

Det blåser betydligt mer på vintern än på sommaren, så framöver lär det bli allt fler vinterveckor med mer vindkraft än kärnkraft. Vindkraften är ojämn vecka till vecka, men balanseras av vattenkraften. Om det blåser mycket stiger nivån i vattenmagasinen, och blåser det mindre körs mer vatten genom turbinerna.

Kärnkraften är mer stabil över några veckor, men kan inte anpassas efter förbrukning. Solkraft följer, grovt sett, elförbrukningen på ett annat sätt, eftersom elpriserna är högre på dagen än på natten.

Väntas en fyrdubbling av solkraften

Solkraften är ännu inte av särskilt stor betydelse i Sverige, men fram till 2026 kommer den växa från 1 TWh 2020 till 4 TWh 2026, vilket är lika mycket som en mindre kärnkraftsreaktor, enligt SvK:s prognos. I Danmark väntas solkraften ge 7 TWh 2026.

Sett till hela Norden, alltså Sverige, Norge, Danmark och Finland, blir vind- och solkraft större än kärnkraften redan i år. Om fyra år, 2026 kommer vind- och solenergin vara 66 procent större än kärnkraften, det vill säga 141 TWh jämfört med 85 TwH, i hela Norden, enligt SvK.

Prognosen är för de första åren ganska säker eftersom ökningen beror på vindkraftsprojekt som redan är under produktion. Likaså spår SvK att den svenska elexporten kommer vara fortsatt stor, den ökande elförbrukningen till trots.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X