Annons
Mer vind än kärnkraft under vintersäsongen
Vindkraftverk i vinterlandskap

Svensk vindkraft har gått stark den gångna vintern, som till exempel här utanför Kiruna. Foto: Peter Unger/Getty Images

Mer vind än kärnkraft under vintersäsongen

Under den svenska vintern är elbehovet som störst. Och de gångna vintermånaderna december-februari gav vindkraften för första gången mer el till Sverige och de länder vi handlar el med än kärnkraften.

Under månaderna december 2024 och januari och februari 2025 gav vindkraften 13,6 TWh i jämförelse med kärnkraftens som gav 13,2 TWh under samma period. De tre månaderna utgör vintersäsongen, enligt den europeiska nätorganisationen ENTSO-E.

Det är första gången vindkraften varit större än kärnkraften en svensk vintersäsong. Utvecklingen visar att vindkraften kan leverera mycket el även under de kalla och mörka månaderna när elförbrukningen är som högst.

Läs också: Dyster rapport ska öka stödet för miljön

Vindkraft ökar mer än kärnkraft

Enligt Anton Johansson på Svensk Vindenergi produceras 60 procent av vindkraften under kvartal 1 och 4, alltså oktober till mars. De närmaste åren kommer vindkraften att öka medan eventuell ny kärnkraft ligger långt in i framtiden. I dag finns 17 GW vindkraft installerad, vilket väntas öka till 19,3 GW år 2027, enligt Anton Johansson.

Vindkraften varierar ganska mycket från dag till dag och från timme till timme, men den kan på kort sikt jämnas ut med delvis vattenkraft. Vatten samlas i magasinen när det blåser mycket och släpps genom turbinerna när det blåser mindre. Vindkraften ger därför el även när det inte blåser så värst mycket. Det håller nere elpriset.

Sverige exporterar mycket el

En annan utjämnande faktor är export och import av el som ökar och minskar beroende på tillgång och pris. Sverige exporterar oftast el, ibland mer än 8 GW, som till exempel den 3 mars i år. Det är mer än all svensk kärnkraft när den går med full kraft.

På helårsbasis var svensk kärnkraft förra året ännu större än vindkraften. Enligt Energimyndighetens prognoser kan det förhållandet ändras inom något år.

Sett till det svenska närområdet är vindkraft mycket större än kärnkraft. I Skandinavien och Baltikum gav vindkraften  32,2 TWh och kärnkraften 22 TWh under den gångna vintersäsongen. Sverige har kablar även till Tyskland och Polen och där gav vindkraften 48 TWh och kärnkraft ingenting under samma period.

Läs också: Tyskland stänger sista kärnkraftsreaktorn

Även solkraft ökar snabbt

Även solkraften ökar snabbt och bidrar till elen, särskilt i Tyskland och Polen, men ENTSOE:s siffror innefattar bara den el som matas ut på nätet. Man redovisar inte den el som förbrukas på plats, i till exempel villor. Solkraftens totala bidrag räknas därför fram senare, åtminstone för hela året, men det handlar inte om så mycket på vintern.

Största kraftkälla var som vanligt vattenkraften med nästan 19 TWh under vintern. Övrig el, mest från kraftvärme som eldas med sopor och flis, gav mindre än 2 TWh.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook