Inte bara hållbart i miljömärkta butiker
Av de 235 svenska matvarubutiker som Bra miljöval har märkt tillhör alla utom en lågprislivsmedelskedjan Willys. Billiga matvaror är annars inget som förknippas med hållbarhet och långsiktigt miljöarbete.
Vid ingången till en Willysbutik i Göteborg syns Bra miljöval-loggan tydligt i skyltfönstret och på svängdörrarna vid entrén. Det ger en tydlig signal om att hela affären är certifierad av Naturskyddsföreningens egen miljömärkning.
Ger inte det en falsk bild av att märkningen gäller samtliga produkter i butiken?
– Jag tror inte att risken är väldigt hög. Men med mer än två miljoner kundbesök i veckan kan det finnas någon som tänker så, säger Isabelle Ruscic, hållbarhetschef på Willys.
Hon tror att risken är större att kunder inte uppfattar att affären är märkt med Bra miljöval. Enligt henne är det nog relativt okänt för många vad märkningen av livsmedelsbutiker innebär.
Alla krav syns inte utåt
Även hos Bra miljöval ställer man sig frågande till risken att märkning av en hel affär skulle kunna leda till att kunderna tror att alla varor i den är miljömärkta.
– Vi har aldrig hört detta lyftas från någon konsumentorganisation, butik eller konsument, säger Sara Widman, kommunikationsansvarig på Bra miljöval.
Hon säger att märkningen ställer omfattande krav på de affärer som man certifierar. En del är synliga för konsumenterna och andra inte.
Ett krav är till exempel att det ska vara lätt för kunderna att upptäcka miljömärkta varor.
– Krav som inte syns utåt kan handla om butikens arbete med energieffektivisering, minskat matsvinn och användning av miljömärkt el.
Märkningen ska hjälpa konsumenten
Syftet med miljömärkningen är att hjälpa konsumenterna med sina inköpsval och att minska mijöpåverkan från driften, enligt Sara Widman.
Eftersom alla Willys mataffärer i Sverige är märkta med Bra miljöval är det mer hållbart att handla i dessa än till exempel hos Coop, Ica eller Hemköp?
– Vi gör ingen sådan jämförelse med andra kedjors hållbarhetsarbete. Vårt fokus är att driva utvecklingen mot en mer hållbar dagligvaruhandel. Konsumenter kan känna sig trygga med att Bra miljöval-märkta butiker har ett systematiskt hållbarhetsarbete och att de kan hitta hållbara alternativ i sortimentet, säger Sara Widman.
234 Willysbutiker och en Icabutik märkta med Bra miljöval
Naturskyddsföreningens hållbarhetsmärkning har funnits sedan 1990. År 1998 inleddes märkning av hela butiker.
Sedan dess har mataffärer kommit och gått. År 2010 beslutade sig Willys för att låta certifiera sina affärer och 2017 var samtliga märkta.
I dag gäller detta för 234 Willysbutiker och en Ica (Ica Torgkassen i Uppsala.) Tidigare certifierade även Krav hela butiker, men det gör man inte sedan två år tillbaka.
Läs mer: Bäst butik för miljön
Bra miljöval gör både anmälda och oanmälda kontrollbesök i de livsmedelsinrättningar man märkt. Då kontrolleras till exempel att tillräckligt många produkter är miljömärkta och att de är lätta att hitta.
– Från och med nästa år går vi över till att samtliga Willysbutiker ska ha fått besök inom en tvåårsperiod, säger Ida Ekqvist, ansvarig för märkning av livsmedelsbutiker på Bra miljöval.
Man följer årligen upp affärernas utveckling vad gäller bland annat energianvändning, avfall och svinn. Man granskar även personalens miljöutbildning.
Hur gör då Willys för att motivera alla sina affärer att upprätthålla miljömärkningens många krav?
Willys hållbarhetschef, Isabelle Ruscic, berättar att det finns en hållbarhetsambassadör i varje affär.
– De arbetar som en del av sin tjänst med att stötta butiksledningen i hållbarhetsarbetet och att se till att butiken följer Bra miljövals krav.
Det finns också krav som är svåra att leva upp till.
– Det ingår att vi ska påverka kunder att ta sig till butiken på andra sätt än med bil. Men det kan vi som matbutik inte påverka så mycket, säger Isabelle Ruscic.
Tillägg: Även Svanen märker butiker. Alla butker i kedjan City Gross (43 stycken) är märkta med Svanen och 34 ICA-butiker.